Ο αφανισμός του ανθρώπινου είδους και όλων των θηλαστικών δεν είναι ένα τόσο απίθανο σενάριο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει την επέλασή της στη Γη. Τώρα, μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως σε 250 εκατομμύρια χρόνια, όλα τα θηλαστικά – ακόμα και οι άνθρωποι – δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν στη Γη, καθώς οι θερμοκρασίες θα έχουν φτάσει σε αφόρητο σημείο.
Η έρευνα υποστηρίζει πως η ακραία ζέστη έχει ως αποτέλεσμα το να ενωθούν όλες οι Ήπειροι σε μια, δημιουργώντας μια «Υπερήπειρο», την «Pangea Ultima», με χώρες οι οποίες κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Στην «Υπερήπειρο» θα επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, ενώ καμία προσαρμογή που έχουν κάνει οι άνθρωποι έως τώρα, δεν θα τους βοηθήσει στο να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με το independent.co.uk, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alexander Farnsworth από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε πως «η νεοεμφανιζόμενη ‘’Υπερήπειρος’’ θα δημιουργούσε ουσιαστικά ένα τριπλό χτύπημα, που θα περιελάμβανε το φαινόμενο της ηπειρωτικότητας, τον θερμότερο ήλιο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τη θερμότητα για μεγάλο μέρος του πλανήτη».
Το αποτέλεσμα, είπαν οι ερευνητές, είναι ένας «κυρίως εχθρικός» πλανήτης, χωρίς πηγές τροφής και νερού για τα θηλαστικά. «Οι ευρέως διαδεδομένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου και οι ακόμη μεγαλύτερες ημερήσιες ακραίες τιμές, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, θα σφραγίσουν τελικά τη μοίρα μας», δήλωσε ο δρ Farnsworth. «Οι άνθρωποι – μαζί με πολλά άλλα είδη – θα πέθαιναν λόγω της αδυναμίας τους να αποβάλουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, προσπαθώντας να δροσίσουν το σώμα τους», είπε.
«Ενώ προβλέπουμε έναν πλανήτη μη κατοικήσιμο σε 250 εκατομμύρια χρόνια, ήδη σήμερα βιώνουμε ακραία ζέστη που είναι επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Eunice Lo.
«Πιστεύουμε ότι το CO2 θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σήμερα σε περισσότερα από 600 ppm πολλά εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα, διαφορετικά θα δούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ, πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο Benjamin Mills, άλλος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Leeds.
Πώς θα είναι η εποχή της Pangea Ultima
Οι ερευνητές δημιούργησαν μια εικονική προσομοίωση του μελλοντικού κόσμου, παρόμοια με τα μοντέλα που έχουν προβλέψει την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη για τον επόμενο αιώνα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με την κίνηση των ηπείρων στον πλανήτη, καθώς και τις διακυμάνσεις στη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας, η νέα μελέτη προέβλεψε πολύ πιο μακριά στο μέλλον.
Στην εποχή της Pangea Ultima, οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να είναι δραματικές, με περισσότερη υγρασία κατά μήκος των ακτών από ό,τι τώρα και εξαιρετικά ξηρές συνθήκες στις απέραντες ερήμους. Σε αυτόν τον κόσμο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 15C (και έως και 30C στην ξηρά) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που θα επανέφερε τον κόσμο στην ακραία ζέστη που πέρασε για τελευταία φορά στην Πέρμια – Τριαδική εποχή, πριν από 260 εκατομμύρια χρόνια, όταν πάνω από το 90% των ειδών εξαλείφθηκε. Παρατεταμένες περίοδοι θερμότητας άνω των 40C θα ήταν πέρα από τα επίπεδα ανοχής πολλών μορφών ζωής, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι άνθρωποι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια, όταν ο κόσμος ήταν πολύ πιο δροσερός από ό,τι ήταν κατά την περίοδο των δεινοσαύρων. Παρόλο που το είδος μας αναπτύχθηκε εντυπωσιακά γρήγορα, θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις στην εποχή της Pangea Ultima, αν υποθέσουμε ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κλιματική κρίση και τη μαζική εξαφάνιση άλλων ειδών.
Σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες, θα παρατηρηθούν και ελλείψεις στην τροφική αλυσίδα, καθώς τίποτα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Στην έρευνα επισημαίνεται πως ακόμα και τα φυτά, «στρεσάρονται» σε θερμοκρασίες άνω των 40C και καταρρέουν τελείως εάν εκτεθούν στους 60C για παρατεταμένες περιόδους.
Είναι γεγονός πως ο άνθρωπος θερμαίνει τον πλανήτη απελευθερώνοντας πάνω από 40 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα από ορυκτά καύσιμα κάθε χρόνο. Αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί αμείωτη, οι βιολόγοι φοβούνται ότι θα οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών ειδών, ενώ οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν από τη ζέστη και την υγρασία, στις μεγάλες εκτάσεις του πλανήτη.
«Ίσως μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ζωή σε άλλους πλανήτες»
Σύμφωνα με το nytimes.com, ο Eric Wolf, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε μια μέρα να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ζωή σε άλλους πλανήτες. Καθώς οι επιστήμονες αρχίζουν να χρησιμοποιούν ισχυρά διαστημικά τηλεσκόπια για να κοιτάξουν πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα, ίσως μπορέσουν να μετρήσουν τις ηπειρωτικές τους διατάξεις για να συμπεράνουν τι είδους ζωή θα μπορούσε να επιβιώσει εκεί.
«Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για τους πολλούς κόσμους που πρόκειται να δούμε», δήλωσε ο Δρ Wolf.