Γραφικά σοκάκια, λουλουδιασμένοι κήποι γεμάτοι γιασεμιά και βουκαμβίλιες και ένας νησιώτικος αέρας να σε τυλίγει σε κάθε βήμα. Το γραφικό νησί των Σπετσών είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσετε μια βόλτα με τα πόδια.
Το Visit Greece μας ξεναγεί σε ένα νησί, που σέβεται την ιστορία του και αναδεικνύει με τον τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές του.
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το κεντρικό λιμάνι του νησιού, την Ντάπια, όπου βρίσκεται και το επιβλητικό ιστορικό κτίριο του Poseidonion Grand Hotel. Η ιδέα για την κατασκευή του ξενοδοχείου ανήκει στο Σωτήριο Ανάργυρο, ευεργέτη του νησιού. Κατά την ανέγερση υιοθετήθηκε το αρχιτεκτονικό ύφος του Negresco Hotel της Βενετίας και του Carlton των Καννών και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1914.
Σε λίγα μόλις λεπτά απόσταση από το ξενοδοχείο βρίσκεται το σπίτι του Σωτήριου Ανάργυρου το οποίο χτίστηκε το 1904. Το αρχοντικό φυλάσσεται από δύο Αιγυπτιακές σφίγγες – ένα εξωτικό αρχιτεκτονικό στολίδι που σπάνια βλέπουμε σε Ελληνικό νησί.
Σε μικρή απόσταση από αυτό θα δείτε το Μουσείο της Μπουμπουλίνας, της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης και μιας από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές προσωπικότητες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της και η συλλογή εκθεμάτων περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και άλλα ενθύμια.
Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε το κτίριο για να θαυμάσετε τα προσεγμένα αρχιτεκτονικά του στοιχεία όπως το ξυλόγλυπτο ταβάνι στο κεντρικό σαλόνι.
Ένα άλλο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε βρίσκεται λίγο πιο πέρα από την Ντάπια και είναι το Μουσείο Χατζηγιάννη-Μέξη το οποίο στεγάζεται στο ομώνυμο μεγαλοπρεπές αρχοντικό ενός από τους προεστούς με τη μεγαλύτερη δράση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο πρώτος όροφος είναι ανοικτός στο κοινό και εκεί εκτίθεται η συλλογή από κειμήλια και αντικείμενα αντιπροσωπευτικά της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού από την Αρχαία Κλασική περίοδο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Γλυπτά, Ρωμαϊκά νομίσματα, Βυζαντινές εικόνες, ντόπιες φορεσιές, κεντήματα, πορτρέτα, ιστορικά έγγραφα και όπλα κοσμούν τη μόνιμη έκθεση του μουσείου.
Μετά την περιήγησή σας στο μουσείο Μέξη, κάντε μία βόλτα από τη Ντάπια ως το Παλαιό Λιμάνι, ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο. Είναι περίπου 2 χλμ. απόσταση, αξίζει όμως τον κόπο. Καθ’ οδόν θα εντυπωσιαστείτε από τα καπετανόσπιτα σκαρφαλωμένα σε σημεία ψηλότερα από τον παραδοσιακό πέτρινο δρόμο, με τους όμορφους κήπους όπου κυριαρχούν τα περίτεχνα πέτρινα σχέδια (δελφίνια και άγκυρες είναι τα πλέον διαδεδομένα).
Από τον παραλιακό δρόμο, ένα στενό μονοπάτι οδηγεί στη Μονή του Αγίου Νικολάου η οποία χτίστηκε περίπου στις αρχές του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν μαίνεται καταιγίδα στο νησί, οι σύζυγοι και οι μανάδες των ναυτικών παίρνουν λάδι από τα καντήλια του μοναστηριού και το χύνουν στη θάλασσα για να ηρεμήσουν τα νερά και να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση το 1821, οι Σπέτσες ήταν το πρώτο από τα Ελληνικά νησιά που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης το πρωινό της 3ης Απριλίου 1821, στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου, πολιούχου του νησιού, που βρίσκεται στο παλαιό λιμάνι.
Κάθε χρόνο το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται στο νησί η επέτειος της ναυμαχίας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822 κατά τη διάρκεια της οποίας κάηκε ο τουρκικός στόλος. Ο εορτασμός ολοκληρώνεται με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της Τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι.
Ακόμα και σήμερα, τα περισσότερα παραδοσιακά ψαράδικα και θαλάσσια ταξί υψώνουν την μπλε και κόκκινη σημαία της επανάστασης. Το μπλε συμβολίζει την ελευθερία και το κόκκινο το αίμα, σύμφωνα με τη φράση «Ελευθερία ή Θάνατος».
Συνεχίστε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και θα συναντήσετε τα παραδοσιακά Σπετσιώτικα ναυπηγεία τα οποία είναι και τα μοναδικά σε συνεχή λειτουργία στην Ελλάδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα. Η παραδοσιακή τέχνη των Σπετσιωτών καραβομαραγκών μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και είναι μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο.
Σήμερα λειτουργούν 5 ναυπηγεία στο νησί και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς τους τεχνίτες επί το έργον. Το ξύλο μουσκεύεται σε θαλασσινό νερό για να γίνει πιο ανθεκτικό και όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο ναυπήγησης.
Σε μικρή απόσταση από τα ναυπηγεία θα βρείτε το φάρο στην άκρη του Παλαιού Λιμανιού. Ο φάρος που χτίστηκε εκεί το 1837 βρίσκεται σε λειτουργία από τότε και είναι ένας από τους παλαιότερους στην Ελλάδα. Οι κήποι γύρω από το φάρο στολίζονται με τα γλυπτά της διάσημης γλύπτριας Ναταλίας Μελά, προσδίδοντας μία νότα ιδιαίτερης ομορφιάς σε αυτό το άκρο του νησιού.
Τέλος, αξίζει να κάνετε και ένα περίπατο προς την άλλη πλευρά του νησιού για να επισκεφθείτε τη διάσημη Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή η οποία χτίστηκε από τον Σωτήριο Ανάργυρο το 1927. Λειτούργησε ως οικοτροφείο έως το 1983 σύμφωνα με τα πρότυπα των διάσημων Βρετανικών Σχολείων Ήτον και Χάρροου και αποτέλεσε την έμπνευση για τη νουβέλα «Ο Μάγος» του Τζον Φάουλς ο οποίος δίδαξε στη Σχολή.
Σήμερα, το νεοκλασικό αυτό οικοδόμημα χρησιμοποιείται ως χώρος διεξαγωγής συνεδρίων καθώς και διοργανώσεων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.