Τα υπέροχα χωριά του Πηλίου ενδείκνυνται για αναζωογονητικές αποδράσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, γεμίζοντας τον επισκέπτη με πανέμορφες εικόνες.

Με τον καταπράσινο πλούτο του βουνού των Κενταύρων να αποτελεί ονειρικό φυσικό σκηνικό για εξορμήσεις, τα χωριά που ακολουθούν μαγνητίζουν τον επισκέπτη με την ομορφιά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.

Πινακάτες

Ένα πανέμορφο, γραφικό και αρχοντικό χωριό στο κεντρικό Πήλιο, σε απόσταση μόλις 25 χλμ. ανατολικά του Βόλου. Οι Πινακάτες έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός με προεδρικό διάταγμα του 1979 και ξεχωρίζουν για τα περιποιημένα και καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά, μαζί με τα πέτρινα καλντερίμια και το καταπράσινο φυσικό τοπίο του Πηλίου.

Στη μικρή πλατεία του χωριού με τον χαρακτηριστικό πλάτανο δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη του 1894. Σε αυτή, μάλιστα, θα έχετε την ευκαιρία να γευματίσετε σε παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.

Μηλιές

Άρρηκτα συνδεδεμένες με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, τον περίφημο Μουτζούρη, το οποίο προσφέρει πραγματικά αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες του βουνού των Κενταύρων, οι Μηλιές είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου.

Κατά την διαμονή σας εδώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη χτισμένη το 1741 εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών για να θαυμάσετε τις αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες και τα κειμήλια. Πρόκειται για το σημείο όπου το Μάιο του 1821 κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία ο Άνθιμος Γαζής.

Στο παλιό Δημαρχείο του χωριού σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στο ναό του Αγίου Νικολάου θα παρατηρήσετε τους τάφους των Γαζή, Φιλιππίδη και Κωνσταντά.

Τσαγκαράδα

Στο ανατολικό τμήμα του Πηλίου και σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από το Βόλο, η Τσαγκαράδα συνδυάζει μοναδικά το βουνό και τη θάλασσα. «Βουτηγμένη» στην καταπράσινη φύση του βουνού των Κενταύρων χαίρει απεριόριστης θέας στα νερά του Αιγαίου, και γι αυτό αποτελεί δημοφιλή προορισμό παντός καιρού.

Το χωριό διαθέτει αρχοντικά και κτίσματα που ακολουθούν με σεβασμό της επιταγές της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, πετρόκτιστα σοκάκια, παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες και χωρίζεται σε τέσσερις επιμέρους συνοικίες.

Η Αγία Παρασκευή, με σήμα κατατεθέν τον αιωνόβιο πλάτανο, είναι η πιο δημοφιλής, η πλατεία των Ταξιαρχών είναι η παλαιότερη, η τρίτη χρονολογικά είναι εκείνη του Αγίου Στεφάνου, ενώ η πλατεία της Αγίας Κυριακής εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της Τσαγκαράδας.