Μετά την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών, η θαλασσινή αύρα είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στα έξι νησιά που ακολουθούν κατά την διάρκεια του Πάσχα.

Σύρος, Κέρκυρα, Σπέτσες, Πάρος, Πάτμος και Σαντορίνη κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τα ήθη και έθιμα που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο τις άγιες αυτές ημέρες.

Σπέτσες

Ένα από τα πιο αρχοντικά νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Σπέτσες φημίζονται για την ένδοξη ναυτική παράδοση, την αξιόλογη ιστορία και την ιδιαίτερη κουλτούρα τους.

Το Σάββατο του Λαζάρου στο νησί γιορτάζουν την Ανάσταση του Λαζάρου με ιδιαίτερο τρόπο. Τα κορίτσια του νησιού με τα λεγόμενα «λαζαράκια», καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια, τραγουδούν από πόρτα σε πόρτα τα κάλαντα του αρχοντικού νησιού, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι των Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Αγίου Ιωάννη και Αγίου Αντωνίου μετά την περιφορά τους συναντιούνται στην επιβλητική Πλατεία του Ποσειδωνίου.

Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός πάνω από τις Σπέτσες βάφεται από τα χρώματα των πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται από κάθε ενορία και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα στην περιοχή της Κουνουπίτσας.

Σύρος

Μέσα σε ένα βαθύ κλίμα κατάνυξης η Αρχόντισσα των Κυκλάδων προσφέρει μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία σε όσους την επιλέξουν για ένα ταξίδι κατά την διάρκεια του Πάσχα.

Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης οι επιτάφιοι των ορθόδοξων ναών περιφέρονται στα σοκάκια της Ερμούπολης. Στην Πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο Δημαρχείο, πραγματοποιείται από κοινού δέηση με την χορωδία του Αγίου Νικολάου να συνοδεύεται από την Φιλαρμονική του Δήμου. Η περιφορά του επιταφίου του Καθολικού ναού της Ευαγγελίστριας έχει ήδη προηγηθεί και το θέαμα είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι ορθόδοξες εκκλησίες γιορτάζουν την Πρώτη Ανάσταση, ενώ αμέτρητα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό του νησιού το βράδυ της Ανάστασης.

Στις γραφικές γειτονιές της Ερμούπολης αλλά και σε όλα τα χωριά της Σύρου το αρνάκι ή το κατσικάκι στην σούβλα έχουν την τιμητική τους την Κυριακή του Πάσχα, με τις μυρωδιές να διαχέονται παντού τρυπώντας στην κυριολεξία τις μύτες των επισκεπτών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης, ενώ το ευαγγελικό μήνυμα της Ανάστασης διαβάζεται σε 12 γλώσσες. Τέλος, μετά τον Εσπερινό ακολουθεί το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, που μετρά περισσότερα από 80 χρόνια ζωής.

Πάρος

Η Αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό της Μάρπησσας στην ενδοχώρα της Πάρου συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που επισκέπτονται το χωριό για να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό αυτό έθιμο.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου, η οποία συνοδεύεται από χορωδία με 40 γυναίκες του χωριού, διοργανώνονται δρώμενα που αναπαριστούν στιγμιότυπα από τη ζωή του Ιησού μέχρι την πορεία του προς το Σταυρό και τη Λύτρωση.

Οι στάσεις που πραγματοποιούνται είναι 12, όσα και τα θέματα που αναπαριστώνται από τα Θεία Πάθη. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις στη Μάρπησσα, δεν περιορίζονται μόνο στη Μεγάλη Παρασκευή. Μετά τη δεύτερη Ανάσταση πραγματοποιείται αναπαράσταση της Ανάστασης και το κάψιμο του Ιούδα στους Μύλους του χωριού, ενώ ανήμερα το Πάσχα στο γήπεδο στήνεται γλέντι με ψητό αρνί, αυγά και ντόπιο κρασί να προσφέρονται απλόχερα σε ντόπιους και επισκέπτες.

Πάτμος

Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στην Πάτμο χαρακτηρίζεται για την κατανυκτικότητά της, με πιο χαρακτηριστική από όλες την Τελετή του Ιερού Νιπτήρα, η οποία λαμβάνει χώρα την Μεγάλη Πέμπτη. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και τουρίστες παρακολουθούν τη λειτουργία στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και αργότερα την Τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην πλατεία Ξάνθου.

Πρόκειται για αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, που κάθονται γύρω από μια εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.

Ιδιαίτερα κατανυκτικό το κλίμα που επικρατεί και την Μεγάλη Παρασκευή. Στο Μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού διασχίζουν τα καλντερίμια της Χώρας και συναντιούνται στην κεντρική πλατεία.

Στα πολύ ιδιαίτερα έθιμα του νησιού συμπεριλαμβάνεται και η δεύτερη Ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες: ιταλικά, γαλλικά, ρώσικα, αγγλικά, γερμανικά, σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά.

Σαντορίνη

Η πιο εντυπωσιακή περιφορά Επιταφίου στη Σαντορίνη, λαμβάνει χώρα στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος, στην ενδοχώρα του νησιού, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, τον Προφήτη Ηλία, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την Αποκαθήλωση, ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού.

Η μοναδική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει το χωριό με τα εκατοντάδες αναμμένα φαναράκια τοποθετημένα τόσο στις στέγες των σπιτικών, όσο και στους τοίχους του Ενετικού κάστρου, δημιουργούν μια συναρπαστική εικόνα που μένει πραγματικά αξέχαστη.

Αν και στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης τα βαρελότα δεν έχουν θέση, ωστόσο η Ανάσταση στον Προφήτη Ηλία δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει αφ υψηλού όλη τη θεά στο νησί και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό.

Κέρκυρα

Όσοι επιλέξετε την Κέρκυρα για την εξόρμηση του Πάσχα ετοιμαστείτε να βιώστε μια μοναδική εμπειρία ζωής, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου. Από τις πιο σημαντικές ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όπου στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα- ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό, ένα έθιμο που συγκεντρώνει τους επισκέπτες του νησιού που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα.

Η αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στην Πάνω Πλατεία και μετά το πέρας και της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στην πόλη.