Ένα τεράστιο πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Γαλλίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια έξαρση κοριών, με ένα στα 10 νοικοκυριά να έχει πλέον μολυνθεί από τα αιμοβόρα έντομα. Ωστόσο, για αυτή την έξαρση, οι Γάλλοι κατηγορούν τα Airbnbs,
Μια έρευνα του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ασφάλειας της Εργασίας (ANSES) διαπίστωσε ότι το 11% των γαλλικών νοικοκυριών χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια επιδημία κοριών μεταξύ 2017-22. Ένας από τους κύριους λόγους για την έξαρση της μόλυνσης είναι η τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με την έρευνα.
«Αν και όλα τα σπίτια μπορούν να προσβληθούν από κοριούς, εντούτοις καταφέραμε να εντοπίσουμε μερικούς παράγοντες που ευνοούν τις μολύνσεις: ταξίδια ή διαμονή σε κοινόχρηστα καταλύματα, για παράδειγμα», δήλωσε η Karine Fiore, αναπληρώτρια διευθύντρια κοινωνικών επιστημών, οικονομίας και κοινωνίας στην ANSES, σε δήλωσή της.
Αφού εξαφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1950, οι κοριοί επέστρεψαν στη Γαλλία με την αύξηση των διεθνών ταξιδιών και την αντίσταση στα εντομοκτόνα, αναφέρει η έκθεση. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τουριστών σε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός ξενοδοχείου να είναι μολυσμένο.
Οι ταξιδιώτες συχνά μεταφέρουν τα ζωύφια στα ρούχα και τις αποσκευές, αλλά αυτά μπορούν να βρεθούν σε μεταχειρισμένα κλινοσκεπάσματα, έπιπλα και ρούχα.
Εκτός από την ενόχληση από τα τσιμπήματα, της φαγούρας και των εξανθημάτων, η διαχείριση των μολύνσεων είναι επίσης δαπανηρή και η εξάλειψη τους κοστίζει κατά μέσο όρο 866 ευρώ ανά νοικοκυριό και κατά μέσο όρο 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη Γαλλία.
Για να προσπαθήσει να εξηγήσει τις μολύνσεις, η έκθεση επισημαίνει ότι τα κρούσματα δεν αντικατοπτρίζουν την υγιεινή ή την καθαριότητα. Λέει επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις μολύνσεις με το εισόδημα ενός ατόμου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, σύμφωνα με το msn.com, ο οργανισμός συνιστά έναν μηχανισμό υποχρεωτικής δήλωσης και υποστήριξης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα για την εξάλειψη των ζωυφίων, καθώς και την ανάδειξη μη χημικών μεθόδων εξόντωσης – όπως οι θεραπείες με θερμότητα και κατάψυξη – σε προτεραιότητα.