Σαρανταεφτά φίλοι από την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί με την ομάδα της ActionAid Hellas συμμετείχαμε σε αυτό το μοναδικό ταξίδι για να βοηθήσουμε στην κατασκευή ενός κέντρου πολλαπλών χρήσεων που θα χρησιμοποιούν παιδιά και ενήλικες για επιπλέον ευκαιρίες μάθησης, θα φιλοξενεί συναντήσεις της κοινότητας, θα περιλαμβάνει μια δανειστική βιβλιοθήκη για όλες τις ηλικίες και για διάφορες άλλες δραστηριότητες των παιδιών.

Γράφει η Θεώνη Κονδύλη

Μια ομάδα φανταστική, μια ομάδα γεμάτη αγάπη, ζεστασιά, μια ομάδα δεμένη που αντιμετώπιζε όλο το ταξίδι με χαμόγελο και υπομονή και είχε πάντα την αγκαλιά της ανοιχτή για όλους.

Είμαι πραγματικά ευγνώμων και πολύ περήφανη που μπορώ να λέω πως συμμετείχα με την κόρη μου σε αυτό το ταξίδι και την ευκαιρία που μου έδωσε για άλλη μια φορά η ActionAid να γνωρίσω, να ζήσω και να δω από κοντά το σπουδαίο έργο της οργάνωσης, γιατί στην αγάπη και στην ανθρωπιά δεν υπάρχουν σύνορα.

Στο ταξίδι στη Σενεγάλη, 17 ανάδοχοι είχαν την χαρά να γνωρίσουν το παιδί τους

Όταν γίνεσαι ανάδοχος, δεν στέλνεις τα χρήματα στο παιδί με το οποίο επικοινωνείς με γράμματα, αλλά συμμετέχεις σε έργα που βοηθούν την κοινότητα, στη μόρφωση, στην υγεία και τις καλύτερες συνθήκες ζωής για όλα τα παιδιά. Στο ταξίδι στη Σενεγάλη, 17 ανάδοχοι είχαν την χαρά να γνωρίσουν το παιδί τους.

Ένιωσα πολύ τυχερή που μαζί με την Ελπίδα συναντήσαμε την πανέμορφη Κιούμπα (7 χρονών), ανάδοχο παιδί της κόρης μου. Η συγκίνηση μεγάλη, η χαρά δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Η αμηχανία της στιγμής εξαφανίστηκε σε δευτερόλεπτα.

Μια ζωγραφιά, λίγο παιχνίδι τις έφεραν τόσο κοντά που νόμιζες ότι είχαν ξανασυναντηθεί. Και όμως, ένα γράμμα, μια φωτογραφία τους ήταν αρκετό για να νιώθουν η μία κοντά στην άλλη.

Τριγύρω, όλοι οι ανάδοχοι με τα παιδιά τους συγκινημένοι και χαρούμενοι. Ζούσαν την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό και δεν ήθελαν να τελειώσει ο χρόνος.

Χωρισμένοι σε ομάδες, βοηθήσαμε στις εργασίες του κέντρου με χαρά και ικανοποίηση ότι όλοι μαζί κάτι μπορούμε να αλλάξουμε στον κόσμο.

Η δύναμη είναι στα χέρια μας

Η δύναμη είναι στα χέρια μας, είναι γραμμένο σε ένα μικρό βραχιολάκι της ActionAid. Πόσο δίκιο κι αλήθεια κρύβουν αυτές οι λέξεις. Η ActionAid, μέσα από την αναδοχή, δίνει τη γνώση και το εργαλείο μάθησης για να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους οι κάτοικοι των περιοχών που υποστηρίζει.

Οι αγκαλιές δυνατές, σφιχτές και ο αποχωρισμός, το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού. Παντού μάτια βουρκωμένα, αλλά βλέμματα λαμπερά, γεμάτα αγάπη και χωρίς να μπορούν να πιστέψουν αν αυτό που ζούσαν ήταν πραγματικότητα.

Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει και να εκφράσει αυτό που ζούσε, μόνο η σφιχτή αγκαλιά τους χωρούσε όλη αυτή την αγάπη για όλα τα παιδιά που μας περίμεναν για να ζήσουν μαζί μας λίγες γλυκές και όμορφες στιγμές, γεμάτες παιχνίδι, χορό και τραγούδι. Η αμηχανία της στιγμής έγινε αγκαλιά γεμάτη ζεστασιά και αγάπη.

Η στιγμή του αποχαιρετισμού δύσκολη, αλλά όλοι μας χαρούμενοι και με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε κοντά τους.

Γυναίκες της Σενεγάλης, οι πραγματικές «ηρωίδες» της καθημερινότητας

Για εμένα, ένα δυνατό κομμάτι του ταξιδιού μου ήταν η υποδοχή και η συνάντηση με τις γυναίκες των κοινοτήτων που επισκεφτήκαμε. Οι γυναίκες, με το λαμπερό βλέμμα και την τεράστια αγκαλιά, μας περίμεναν με χαρά, με χορό και τραγούδι και έγιναν ένα μαζί μας. Νόμιζες ότι τις ξέρεις χρόνια και ότι είσαι μαζί τους κάθε μέρα.

Έζησα όμορφες στιγμές στο σπίτι μιας οικογένειας, μαγειρεύοντας για όλη την ομάδα μαζί με την Αντιγόνη και τον Βασίλη. Μαγειρέψαμε ψάρι με πολλά λαχανικά και ρύζι με ιδιαίτερο τρόπο στην φωτιά στη μέση της αυλής και γύρω μας όλη η γειτονιά να χαίρεται που ήταν μαζί μας και να βλέπει ότι και εμείς μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να μαγειρεύουμε για τις οικογένειές μας.

Κουβαλήσαμε νερό από το πηγάδι με τον τρόπο που μας έδειξαν και χαίρονταν πολύ. Το μεσημέρι σε μεγάλους δίσκους μεταφέραμε το φαγητό στον χώρο του κέντρου και όλοι μαζί κάτω από ένα δέντρο μοιραστήκαμε το πιο νόστιμο φαγητό του κόσμου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλες τις δυνατές γυναίκες της Αφρικής που γνώρισα και αγάπησα, τις γυναίκες με τα πολύχρωμα φορέματα, το λαμπερό βλέμμα και την τεράστια αγκαλιά. Η δύναμή τους τεράστια, προσπαθώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες να κάνουν το καλύτερο για την οικογένειά τους και την κοινότητά τους. Και με τη βοήθεια της ActionAid, πολλές επιτυγχάνουν πολλά και καλυτερεύουν τη ζωή τους.

Οι φιλίες που δημιουργούνται στο ταξίδι, δυνατές και κρατάνε για χρόνια, γιατί όλοι εμείς μοιραζόμαστε στιγμές μοναδικές που δύσκολα μπορείς να περιγράψεις αν δεν τις ζήσεις.

Ευχαριστώ και τους ανθρώπους της ActionAid Σενεγάλης, γιατί χωρίς την βοήθειά τους, τίποτα δεν θα μπορούσε να ήταν τόσο οργανωμένο και επιτυχημένο. Μήνες το προετοίμαζαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, μία ομάδα δυνατή που μας έκανε να συγκινηθούμε και να στεναχωρηθούμε που τους αποχωριστήκαμε. Η υπόσχεσή μας είναι να είμαστε πάντα δίπλα τους όλη η ομάδα και μακάρι κάποια στιγμή να βρεθούμε πάλι κοντά τους.

Ας γίνουμε όσοι περισσότεροι μπορούμε ανάδοχοι παιδιών για να αλλάξουμε κάτι στον κόσμο. Όλα τα παιδιά του κόσμου είναι ίδια, αξίζουν το καλύτερο και πρέπει πάντα να χαμογελάνε.

Όποιος θέλει να γίνεις ανάδοχος μέσω της ActionAid Hellas μπορεί να μπει εδώ.