Η Ελένη Χατζηιωάννου αποφάσισε να χαράξει «διαδρομές για καλό» και ταξίδια για έναν καλύτερο κόσμο. Επί μια δεκαετία δημιουργεί δρόμους προσφοράς, ως εθελόντρια κυρίως, στην Αφρική και θέλοντας να επιστρέψει στους ντόπιους την αγάπη που εισπράττει σε κάθε επίσκεψή της εκεί, αποφάσισε να «παντρέψει» την κοινωνική επιχειρηματικότητα με τα ταξίδια.
«Routes for Good» λέγεται το «αντίδωρο» στην Αφρική, που μαζί με τους συνεργάτες της -τον Joseph στην Κένυα και τον Fabrice στη Μαδαγασκάρη- έχουν υλοποιήσει αυτό το «κοινωνικό ταξιδιωτικό εγχείρημα», όπως η ίδια το ονομάζει, θέλοντας να συνδέσουν ντόπιους ταξιδιωτικούς συνοδούς και τις κοινότητές τους με ταξιδιώτες που επιθυμούν να ζήσουν μια αυθεντική εμπειρία με θετικό αντίκτυπο στις κοινωνίες που επισκέπτονται.
Η «Routes for Good», όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ.Χατζηιωάννου, σχεδιάζει ταξίδια με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται πως το 100% των χρημάτων που θα δαπανήσει ο ταξιδιώτης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πάνε απευθείας στους ντόπιους συνεργάτες της, στην Κένυα και τη Μαδαγασκάρη, και θα στηρίξουν αυτούς και τις οικογένειές τους.
«Σχεδιάζουμε 100% εξατομικευμένες, αυθεντικές και υπεύθυνες ταξιδιωτικές διαδρομές, με βάση τις αρχές του βιώσιμου τουρισμού και με επίκεντρο την κοινότητα (community-based tourism)», εξηγεί η κ. Χατζηιωάννου, που επί σειρά ετών, προτού αποφασίσει να συστήσει τη «Routes for Good», ταξίδευε -και συνεχίζει- στην Αφρική κυρίως ως εθελόντρια.
«Ήταν το αποτέλεσμα εμπειριών και μιας δεκαετούς πορείας που είχα ταξιδεύοντας στην Αφρική, κυρίως για εθελοντισμό αλλά και για τουρισμό. Αυτό που κατάλαβα ήταν πως αυτά τα ταξίδια, όταν γίνονται με έναν συγκεκριμένο και υπεύθυνο τρόπο, έχουν τη δύναμη να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Και γιατί έχουν μια τρομερή δύναμη να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς και τις κοινότητές τους και γιατί κάνουν πολύ καλό στον ίδιο τον ταξιδιώτη», τονίζει η κ. Χατζηιωάννου.
Στην ερώτηση «γιατί θεωρείτε πως αυτός ο τρόπος του τουρισμού κάνει καλό;», η απάντησή της έρχεται να τεκμηριώσει το όνομα που δόθηκε σε αυτό το πρωτότυπο ταξιδιωτικό εγχείρημα. «Συνεργαζόμαστε με ντόπιους συνοδούς, οι οποίοι αμείβονται δίκαια και με διαφάνεια, εισπράττοντας 100% των χρημάτων που ορίζουν οι ίδιοι για τις υπηρεσίες τους. Υποστηρίζουμε μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις και τοπικές οργανώσεις για την διαμονή, τη διατροφή και τις δραστηριότητές μας. Επισκεπτόμαστε και υποστηρίζουμε οικονομικά τα εθνικά πάρκα κι έτσι γίνεται σαφές πως η προστασία τους είναι αναγκαία ώστε η τοπική κοινωνία να συνεχίσει να επωφελείται από τους επισκέπτες. Αλληλεπιδρούμε με τους ντόπιους κατοίκους με σεβασμό και τους δείχνουμε ότι ο υπεύθυνος τουρισμός μπορεί να κάνει καλό στην κοινότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μαδαγασκάρη: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 75%
«Άρα έχουμε μια συνθήκη ότι μπορείς να κάνεις μεγάλο καλό αρκεί να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο», σημειώνει και προσθέτει: «Δυστυχώς, αυτό που διαπίστωσα εγώ, στα δικά μου ταξίδια επί μια δεκαετία, ήταν πως δεν είναι αυτό το σύνηθες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όντως υπάρχει ένα φαινόμενο που λέγεται τουριστική διαρροή, που σημαίνει ότι τα χρήματα που ο κάθε ταξιδιώτης ξοδεύει δεν μένουν στην τοπική κοινωνία και τη χώρα αλλά διαρρέουν στις οικονομίες τρίτων χωρών. Κι αυτό αποτυπώνεται και σε διεθνείς μελέτες. Για παράδειγμα, λέει ο ΟΗΕ πως για κάθε 100 δολάρια που ξοδεύει ένας τουρίστας στις χώρες αυτές, μόλις τα πέντε καταλήγουν στην τοπική οικονομία. Εμείς θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιον ώστε το 100% των χρημάτων που θα ταξιδέψει θα μείνουν στην τοπική οικονομία. Οπότε σχεδιάζουμε όλα τα ταξίδια με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να το πετύχουμε αυτό».
Σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη -συμπληρώνει- το 75% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι κάτοικοι να ωθούνται σε ενέργειες, όπως η αποψίλωση και η καύση δασών που είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και απειλούν την βιοποικιλότητα.
«Η ανάπτυξη του υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού μπορεί να συνεισφέρει στην μείωση της φτώχειας και στην προστασία του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας πως τα ταξίδια που σχεδιάζει η «Routes for Good» δεν αφορούν πολύ τουριστικά μέρη ή μέρη με μαζικό τουρισμό. «Για παράδειγμα, στην Κένυα, μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα, έχουμε εστιάσει στο βόρειο κομμάτι, όπου δεν είναι ανεπτυγμένο το τουριστικό προϊόν όπως στο νότο της χώρας», εξηγεί η κ. Χατζηιωάννου, η οποία, προτού προτείνει ένα ταξίδι σε όσους επιλέγουν αυτό το είδος τουρισμού, το βιώνει η ίδια.
Η ιδέα της Ελένης Χατζηιωάννου αγκαλιάστηκε αρχικά από τους συνεργάτες της, τον Joseph στην Κένυα και τον Fabrice στη Μαδαγασκάρη, αλλά και από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, ενώ και οι αντιδράσεις των ταξιδιωτών που, μέχρι σήμερα, ταξίδεψαν με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο, έχουν θετικό πρόσημο και μια κοινή διαπίστωση: «δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε τι θα ζήσουμε!».
Η φράση αυτή εξηγεί, μάλλον, με τον καλύτερο τρόπο τις μαγικές εικόνες από την Αφρική που μας μεταφέρει η «Routes for Good» τόσο μέσα από τον ιστότοπό της www.routesforgood.com όσο και μέσα από τα social media της (Facebook, Instagram και LinkedIn).
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Χατζηιωάννου