Τι είναι πιο παράξενο από ένα φρούριο 200 ετών που μοιάζει με πλωτή μπανιέρα; Ο λόγος για το κάστρο Fort Boyard, ακριβώς έξω από τη δυτική ακτή της Γαλλίας, στα μισά του δρόμου μεταξύ των νησιών Oleron και Aix. Αρχικά σχεδιάστηκε ως μέρος μιας στρατιωτικής κατασκευής το 1660 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκος ΙΔ΄.

Το έργο καταργήθηκε, ωστόσο, όταν ο Vauban, ο κορυφαίος μηχανικός του βασιλιά, δήλωσε για την προσπάθεια σθεναρά «Κύριε, θα ήταν ευκολότερο να πιάσετε το φεγγάρι με τα δόντια σας παρά να επιχειρήσετε ένα τέτοιο έργο σε αυτήν την τοποθεσία».

Πώς κατάφερε να χτιστεί μέσα στη θάλασσα ένα τέτοιο φρούριο

Η κατασκευή του φρουρίου δεν ξεκίνησε σοβαρά μέχρι το 1804 υπό τη διεύθυνση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Για να δημιουργήσουν το φρούριο, οι εργάτες έπρεπε να πετάξουν 75.000 κυβικά μέτρα πετρωμάτων στον αμμώδη πυθμένα της ρηχής θάλασσας, ενώ οι εργασίες συνεχίστηκαν με διακοπές μέχρι το 1809, όταν οι βρετανικές επιθέσεις διέκοπταν τα συνεργεία κατασκευής.

Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, υπό την εποπτεία του Λουδοβίκου Φίλιππου, οι οικοδόμοι άρχισαν για άλλη μια φορά τις εργασίες, με το φρούριο τελικά να ολοκληρώνεται το 1857. Το προκύπτον φρούριο σε οβάλ σχήμα είχε πλάτος 32 μέτρα και ύψος 20 μέτρα και θα μπορούσε να υποστηρίξει 250 στρατιώτες και 74 όπλα. Στο κέντρο υπάρχει μια αυλή, με το ισόγειο να διαθέτει χώρους και καταλύματα για τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς, ενώ ο επάνω όροφος διέθετε θήκες για την τοποθέτηση όπλων και άλλων αντικειμένων.

Σχεδόν μόλις τα συνεργεία πρόσθεσαν και το τελευταίο τούβλο στο φρούριο, το Fort Boyard ήταν ήδη ξεπερασμένο χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας όπλων. Από τότε, έχει χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτική φυλακή, σκηνικό ταινιών και τηλεοπτικών σόου, ενώ πιο πρόσφατα αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό για τη γαλλική εκπομπή παιχνιδιών «Fort Boyard». Οι διαγωνιζόμενοι σε αυτήν τη δημοφιλή εκπομπή, που προβαλλόταν από το 1990, καλούνται να εκτελέσουν ψυχικά και σωματικά προκλητικές και απαιτητικές δραστηριότητες, όπως το αμερικανικό σόου «Fear Factor».