Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το νομό Τρικάλων με το υπέροχο και φαντασμαγορικό «Μύλο των Ξωτικών», που αυτή τη χρονιά λόγω συνθηκών δεν θα πραγματοποιηθεί, ο νομός διαθέτει άγνωστα, στο ευρύ κοινό, χωριά διαμαντάκια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Παραδομένα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αποτελούν ιδανικές επιλογές για όσους επιθυμούν να απομονωθούν σε ήσυχους προορισμούς με μοναδικό πρωταγωνιστή τη φύση.

Γαρδίκι

Σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές της Πίνδου, το Γαρδίκι συναντάται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Το ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων βρίσκεται στην «αγκαλιά» του όρου της Κακαρδίτσας, στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου και ξεχωρίζει τόσο για το φυσικό κάλλος ολόγυρά του, όσο και για το παραδοσιακό, βλάχικο «χρώμα» του.

Στα σημεία αναφοράς του χωριού η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1700, η μονή Ανταποδόσεως της Θεοτόκου του 1830, καθώς και οι Άγιος Αθανάσιος και Προφήτης Ηλίας, του 1893 και 1913 αντίστοιχα.

Βόρεια και δυτικά του χωριού και μέχρι τα όρια της η κοινότητα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000», ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο  με τους βιότοπους CORINE, με ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της φύσης στην κοινότητα.

Καστανιά

Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά της Πίνδου, σε απόσταση 34 χλμ. από τα Τρίκαλα, ανάμεσα σε εκτάσεις από έλατα, μαύρη πεύκη, βελανιδιές, οξιές και φυσικά καστανιές το χωριό ξεχωρίζει για τις βρύσες, τα ποταμάκια και τα ψηλά πλατάνια που «σκεπάζουν» τις πλακόστρωτες πλατείες του.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατά του το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σιαμάδων, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, τα μοναδικά κτίσματα που σώθηκαν από τους Γερμανούς, όταν πυρπολήθηκε όλο το χωριό στις 26 Οκτωβρίου 1943.

Όσον αφορά στο φυσικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή, αυτό μαγεύει τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, με το δάσος του βουνού Κυνηγός, γνωστό και ως Όμορφη ράχη, να αποτελεί σημείο αναφοράς της. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι κάτοικοι του χωριού το δώρισαν στο βασιλιά Γεώργιο Α’, όταν εκείνος επισκέφτηκε το χωριό το 1881, γι’ αυτό και ονομάζεται, επίσης, και «Βασιλικό Δάσος».

Καστράκι

Στη σκ​ιά το «ιερού δάσους» των Μετεώρων, φωλιάζει το Καστράκι, η δημιουργία του οποίου τοποθετείται επί Τουρκοκρατίας, όταν αρκετοί οικισμοί Ηπειρωτών συνενώθηκαν, προκειμένου να σωθούν από τον Αλή Πασά, βρίσκοντας στην περιοχή καταφύγιο. Η ονομασία του χωριού είναι εμπνευσμένη από το βυζαντινό κάστρο που υπήρχε στην περιοχή, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

Αν και ενώνεται με την πόλη της Καλαμπάκας, αποτελεί το πιο γραφικό κομμάτι της, καθώς πρόκειται για ένα διατηρητέο παλαιό χωριό με δρομάκια και σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, συνθέτοντας μια πολύ όμορφη εικόνα, εφάμιλλη των βράχων που το «σκιάζουν». Το Καστράκι αποτελεί, επίσης, και αγαπημένο ορμητήριο των λάτρεων της αναρρίχησης.

Το χωριό, μαζί με το σύνολο της υπόλοιπης περιοχής των Μετεώρων, έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.