Το Πήλιο έχει πολλά και διάσημα χωριά, πολλά από τα οποία αποτελούν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για όλες τις εποχές του χρόνου. Εκεί ανάμεσα στους κοσμοπολίτες του βουνού κρύβονται και μικρά διαμάντια που έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Είναι τα λιγότερο διάσημα χωριά, με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, τους φιλόξενους κατοίκους και ενίοτε την εκπληκτική θέα.
Ένα τέτοιο ελληνικό χωριό, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, είναι και ο Λαύκος. Συχνά το αποκαλούν και «μπαλκόνι του Παγασητικού» και όχι άδικα. Η θέα που θα απολαύσεις από εκεί θα σου μείνει αξέχαστη σε όλη σου τη ζωή.
Λαύκος: Το μικρό και πανέμορφο «μπαλκόνι του Παγασητικού»
Ο Λαύκος διαθέτει μια εκπληκτική θέα και είναι γενικώς ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό στο Πήλιο. Μπορεί να μην είναι τόσο φημισμένο αλλά σίγουρα έχει κερδίσει πλέον μια θέση στο top των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου. Εκτός από το γεγονός ότι προσφέρει αυτή τη μοναδική θέα, ξεχωρίζει επίσης για την αρχοντιά του. Θα το παρατηρήσεις περπατώντας στα γραφικά στενά του.
Σπίτια και αυλές περιποιημένες σε συνδυασμό με ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Το παραδοσιακό αυτό χωριό στο Πήλιο πρέπει να μπει στο πλάνο σου για το μέλλον. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η επικρατέστερη αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη «γλαύκος» που σημαίνει καθαρός, φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου.
Μόλις φτάσαμε στον Λαύκο αυτός που μας κέντρισε την προσοχή και δεν είχαμε σταματημό στις φωτογραφίες ήταν τα πηλιορείτικα αρχοντικά. Θαρρείς και κάποιος καλλιτέχνης τα έστησε εκεί για να γυριστεί κάποια ταινία παλιάς εποχής. Το παζλ συμπληρώνουν οι πετρόκτιστες βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια. Στην πλατεία πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε μια στάση στο καφενείο του Μανώλη Φορλίδα καθώς είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα. Λειτουργεί εκεί αδιάκοπα από το 1785. Όταν ο πάνω όροφος του λειτουργούσε ως χάνι, είχε φιλοξενήσει τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, αλλά και τον Βάρναλη.
Απόδραση στο Πήλιο – Πώς θα πας στο Λαύκο
Ο Λαύκος είναι χτισμένος στα 300 περίπου μέτρα υψόμετρο και πρέπει να υπολογίσεις ότι έχει αυτές τις κάποιες στροφές όπως όλα τα χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων, στο νότιο Πήλιο. Διαθέτει άπλετη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, γι’ αυτό και το χαρακτηρίζουν και ως «μπαλκόνι του Παγασητικού». Σήμα κατατεθέν του είναι η μεγάλη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια κι από δίπλα η καμπάνα της εκκλησίας.