Είναι πολύ συνηθισμένο να συνοδεύουν τα διάφορα μέρη και τα ελληνικά αξιοθέατα της φύσης διάφοροι μύθοι και θρύλοι. Σε πολλές περιπτώσεις ο μύθος μπλέκει με την ιστορία και δημιουργούνται σενάρια που διηγούνται πλέον οι κάτοικοι της κάθε περιοχής και περνούν από γενιά σε γενιά.
Μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, είναι και η Λίμνη Κουρνά στην Κρήτη και ακολουθείται και αυτή από τους δικούς της θρύλους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον όλες τις εποχές του χρόνου. Η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης είναι εκεί για να σε εκπλήξει. Μια ελληνική λίμνη με ιδιαίτερη ομορφιά.
Η Λίμνη Κουρνά και τα χαρακτηριστικά της
Η όμορφη λίμνη Κουρνά στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Κορησία. Το σημερινό της όνομα το οφείλει στην αντίστοιχη αραβική λέξη για τη λίμνη. Πρόκειται για μια μικρή λίμνη με το πλάτος της να φτάνει στο μεγαλύτερο μέρος της στο πλάτος τα 880 μέτρα. Σε μια έκταση σχεδόν 600 στρεμμάτων δημιουργείται ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους. Ένα ειδυλλιακό μέρος των Χανίων που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής.
Αν βρεθείς εκεί, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, θα συναντήσεις ανθρώπους να απολαμβάνουν τον απογευματινό τους περίπατο ή να κάνουν ακόμη και πικ νικ. Στα ρηχά νερά της λίμνης ζουν από πάπιες και νερόκοτες μέχρι και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας. Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούνται από τους λόφους της περιοχής και τα γειτονικά βουνά. Οι δύο βασικές πηγές της λίμνης είναι δύο και τη μία μπορείς ακόμη και να την δεις στο τέλος του καλοκαιριού.
Οι μύθοι που συντροφεύουν την ελληνική λίμνη
Η λίμνη Κουρνά της Κρήτης έχει δύο θρύλους που την συνοδεύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο πιο γνωστός θρύλος θέλει έναν πατέρα να νιώθει ερωτική έλξη για την κόρη του και εκείνη να τρέχει για να σωθεί. Τότε, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, η νεαρή κοπέλα είπε «Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα» και αμέσως η γη βούλιαξε. Τότε λέγεται ότι η κοπέλα έγινε νεράιδα. Ο θρύλος δε, αναφέρει ότι κατά διαστήματα οι ντόπιοι βλέπουν την κοπέλα να κάθεται σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Η δεύτερη εκδοχή για τη δημιουργία της λίμνης λέει ότι κάποτε ο θεός οργισμένος για τους άτιμους ντόπιους, βούλιαξε την περιοχή και πνίγηκαν όλοι, εκτός την κόρη του παπά που έγινε η νεράιδα του βράχου.
Πώς πας στη λίμνη Κουρνά
Η λίμνη είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γεωργιούπολη στο νομό Χανίων. Μόλις βγεις από το χωριό θα πάρεις τον αγροτικό δρόμο, χωρίς να βγεις στην εθνική. Αφού προσπεράσεις την ταβέρνα μαθέ, θα συνεχίσεις μέχρι τη λίμνη.
Προσοχή όμως γιατί καθώς θα πλησιάζετε στη λίμνη, περίπου 400μ πριν, μπορείτε να δείτε πινακίδες που δείχνουν ευθεία ή δεξιά. Μην παραξενευτείτε ακόμα και αν τις δείτε δίπλα δίπλα – απλά σας δείχνουν τον τρόπο να προσεγγίσετε τη λίμνη από διαφορετική πλευρά.