Τώρα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για απομόνωση είναι μεγαλύτερη, γι αυτό και οι προορισμοί που ακολουθούν σε αγαπημένους και δημοφιλείς ορεινούς όγκους αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για μια φθινοπωρινή εξόρμηση μακριά από τα πλήθη.
Γραφικά χωριουδάκια με κυρίαρχο στοιχείο το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του βουνού όπου εντοπίζονται, άγνωστα ακόμη στο ευρύ κοινό μπαίνουν σιγά σιγά στην ατζέντα των ταξιδιωτών.
Βάργιανη, Παρνασσός
Στο βορειοδυτικό άκρο του Παρνασσού, σε υψόμετρο 880 μ., ξεπροβάλλει μέσα από εντυπωσιακά δάση με έλατα ένα όμορφο, μικρό χωριό: η Βάργιανη. Με τα περιποιημένα πετρόχτιστα σπίτια της και τα άφθονα τρεχούμενα νερά από τις περίφημες πηγές της Μπουρμπούλας, προσφέρεται για όσους θέλουν να πάρουν μια ανάσα ηρεμίας στην άλλη πλευρά του βουνού.
Το χωριό, που έχει χαρακτηριστεί «αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός», με τις γραφικές εικόνες και το όμοφφο, φυσικό τοπίο που το περιβάλλει αποτελεί πραγματικό ησυχαστήριο για εκείνους που θέλουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους για την σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Οι πηγές Μπουρμπούλα κάτω από τα πλατάνια, το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης, το υδραγωγείο και η κουκλίστικη πλακόστρωτη πλατεία είναι τα σημεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.
Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο
Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά χωριά του Πηλίου συναντάται σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το Βόλο, στο ψηλότερο σημείο του βουνού των Κενταύρων. Σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου ανάμεσα σε δύο ράχες, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας υποδέχεται του επισκέπτες του αμφιθεατρικά χτισμένος, κοντά στις διάσημες και πολυσύχναστες Βυζίτσα και Μηλιές.
Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριουδάκι που διατηρεί ανέπαφα από τον μαζικό τουρισμό τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. Εξαιρετικά νεοκλασικά που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Το χωριό φημίζεται, επίσης, και για την συγκλονιστική θέα του στον Παγασητικό, ενώ έχει ως «προίκα» μια από τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα.
Πραστός, Πάρνωνας
Βουτηγμένος στην υπέροχη φύση του Πάρνωνα, σε απόσταση 20 χλμ. από το χωριό Άγιος Ανδρέας, ο Πραστός υποδέχεται τους επισκέπτες του αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 650 μέτρων.
Η σημερινή του εικόνα μπορεί να μην ανταποκρίνεται 100% στα μεγαλεία που έζησε το χωριό κατά το παρελθόν, ωστόσο, τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, τα αρχοντικά κτίσματα και οι υπέροχες εκκλησίες αποτελούν απτή απόδειξη των ένδοξων εποχών που έζησε το χωριό.
Χαρακτηριστικά δείγματα της λιτής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, τα κτίσματα του Πραστού ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Και πιο συγκεκριμένα στον 18ο και 19ο αιώνα, τότε που οι έμποροι πλούτιζαν στην Κωνσταντινούπολη, την Ύδρα και τις Σπέτσες και έχτιζαν εδώ τα εντυπωσαικά αρχοντικά και πυργόσπιτά τους, που σώζονται μέχρι και σήμερα.