Σύμφωνα με τα Ομηρικά έπη, ο Αγαμέμνονας την είχε τάξει στον Αχιλλέα, κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Λεγόταν Αιπεία, ενώ σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το όνομα Κορώνη, το πήρε από την κουρούνα, ένα χάλκινο νόμισμα που βρέθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια ανασκαφών.
Η παραλιακή κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη της Καλαμάτας. Πάνω της στέκει επιβλητικό, σα να την εποπτεύει, το ενετικό κάστρο, που αγναντεύει από την κορυφή του λόφου τα γραφικά σοκάκια, τα όμορφα αρχοντικά και το πλήθος των εκκλησιών που δίνουν μεσαιωνική ατμόσφαιρα.
Τα λευκά ασβεστωμένα δρομάκια, τα γραφικά μαγαζάκια, τα χρωματιστά παράθυρα στα σπίτια, οι παραλίες της περιοχής αλλά και το γραφικό λιμάνι της, δίνουν την αίσθηση ενός νησιωτικού οικισμού. Και αυτό είναι ακόμη ένα επιπλέον στοιχείου, που κάνει την Κορώνη να ξεχωρίζει.
Το κάστρο της Κορώνης είναι το μοναδικό που κατοικείται μέχρι σήμερα. Υπήρξε ένα από τα καλύτερα οχυρωμένα και ισχυρότερα της Πελοποννήσου. Μέσα στο κάστρο και πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, κτίστηκε ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, δίπλα σχεδόν στο γυναικείο, παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου.