«Hub of stories» («Κόμβος ιστοριών») είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει τον καινούργιο χρόνο στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018». Στο βιβλίο θα φιλοξενηθούν ιστορίες για το αεροδρόμιο που θα γράψουν ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Χρήστος Χωμενίδης. Θεματικός άξονας αυτής της συγκατοίκησης θα είναι το μοτίβο «Δεν υπάρχουν βαρετοί άνθρωποι».
Όπως παρατήρησε κατά τη διάρκεια συνάντησης πού έγινε σήμερα, στο θέατρο «Μικρό Παλλάς», η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας του αερολιμένα, ο χώρος του αεροδρομίου δεν σημαίνει μόνο μεταφορές, αλλά και ανθρώπινες σχέσεις. Το αεροδρόμιο ενώνει για λίγη ώρα τους ανθρώπους και τις ιστορίες που κουβαλούν μαζί τους. Η ιδέα ξεκίνησε το 2016 όταν ο Θ. Γεωργακόπουλος έγραψε μια νουβέλα που αργότερα έγινε και ταινία η οποία έλαβε μέρος 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Εν συνεχεία -και ενώ είχαν ήδη συγκεντρωθεί 52 πορτρέτα επιβατών του αεροδρομίου (η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το 2019)- προκηρύχθηκε διαγωνισμός για μια μίνι ιστορία της τάξης των σαράντα λέξεων. Η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη και καθένας από τους πέντε συγγραφείς διάλεξε μια από αυτές τις ιστορίες (στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν όσοι επελέγησαν).
Πρόκειται για αφηγηματικά κείμενα που απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια, τόνισε ο Φίλιππος Σακαλής, συντονιστής του προγράμματος της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια πρωτεύουσα του Βιβλίου»: είναι ένα προϊόν της συνεργασίας ανάμεσα στη διοργάνωση και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που ήθελε να δημιουργήσει ενιαία εμπειρία επισκεπτών μέσα από τη γραφή και τη ματιά πέντε σημαντικών συγγραφέων.
«Υπάρχουν πάντοτε βαρετές ζωές από τις οποίες οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν κι αυτός είναι ο σκοπός» επισήμανε ο Χρ. Χωμενίδης, μιλώντας ταυτόχρονα για τον εκδημοκρατισμό των αεροπορικών μεταφορών σε μια εποχή που το αεροπλάνο είναι πλέον λαϊκό μέσο συγκοινωνίας με το πρόσθετο δεδομένο ότι η απόσταση μεταξύ ουρανού και γης όταν πετάμε έχει μειωθεί λόγω των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Για τη χαμένη μαγεία του αεροπορικού ταξιδιού έκανε λόγο και ο Π. Τατσόπουλος, τονίζοντας όμως κάτι άλλο: «Από την ταχύτητα του αλόγου έχουμε περάσει στον συγκλονισμό της αίσθησης του χρόνου που προκαλεί το αεροπορικό ταξίδι».
Τα κείμενα που προέκυψαν από τον διαγωνισμό μοιάζουν με σπαράγματα, με ένα είδος παραμιλητού» υπογράμμισε η Αμ. Μιχαλοπούλου ενώ ο Θ. Γεωργακόπουλος σημείωσε πως είναι μεγάλη χαρά να έρχεται κάποιος σε επαφή με τα πρόσωπα του αεροδρομίου. Τέλος, η Σ.Τριανταφύλλου είπε πως η επικείμενη έκδοση δείχνει τη διάθεση του αερολιμένα να ανοιχτεί στη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να προβληθεί η σύγχρονη πνευματική δημιουργία. «Πολλές ιστορίες για το αεροδρόμιο συνωστίζονται στο μυαλό μας» κατέληξε η συγγραφέας.