Το ξενοδοχείο Ryanggang στη πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγιάνγκ θεωρείται το μόνο κατάλυμα έξι αστέρων στην απομονωμένη χώρα. Οι επισκέπτες του ωστόσο τού αφαιρούν ένα- ένα τα αστέρια του, περιγράφοντας κτήριο που θυμίζει φυλακή, παντελή έλλειψη πολυτέλειας και κάτι που σε κάθε περίπτωση απέχει παρασάγγας από αυτό που φανταζόμαστε στο άκουσμα «ξενοδοχείο έξι αστέρων».

Σε ανασκόπηση 31 καταγραφών στο TripAdvisor οι τουρίστες δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν στο ξενοδοχείο την αίγλη που του προσδίδει η φήμη του.

«Τα κρεβάτια ήταν τόσο σκληρά που το πάτωμα πρέπει να ήταν μάλλον πιο βολικό. Τράβηξα το καζανάκι και… πλύθηκαν και τα πόδια μου», γράφει ένας από τους επισκέπτες που το είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο του 2012.

«Σοβιετικού τύπου ξενοδοχείο, κακοφωτισμένο, πολύ σκληρά κρεβάτια, κακό φαγητό και ζεστό νερό με διακοπές- και αυτά είναι τα καλά του», γράφει ένας άλλος επισκέπτης, αναγνωρίζοντας πάντως πως η διαμονή στο εν λόγω ξενοδοχείο αποτελεί μέρος της συνολικής εμπειρίας στη χώρα.

Ταξιδιώτης από την Εσθονία σχολίασε πως ήταν «παλιό και κρύο» ενώ είχε εμφανή προβλήματα στα ηλεκτρολογικά με σπασμένες πρίζες και εκτεθειμένα καλώδια. «Από την άλλη», συνεχίζει με χιούμορ, «υπήρχε μια τεράστια τηλεόραση με ένα κανάλι, αυτό της Βόρειας Κορέας».

Το «στολίδι» της Πιονγιάνγκ- και του Κιμκ Γιονγκ Ουν- θα ήταν το πολυτελές ξενοδοχείο Ryugyong, σε σχήμα πυραμίδας, η κατασκευή του οποίου έχει μέχρι στιγμής κοστίσει 750 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Daily Mail, αλλά το κατάλυμα παραμένει κλειστό.

Οι εργασίες άρχισαν το 1987 υπό το καθεστώς του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη και υποτίθεται πως θα άνοιγε δύο χρόνια μετά.

ksdaadoui2 ksdaadoui3 ksdaadoui1 ksdaadoui4 ksdaadoui5 ksdaadoui6 ksdaadoui7