Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Παυλοπέτρι, στο βυθισμένο προϊστορικό οικισμό της Λακωνίας.
Ο δήμος Ελαφονήσου διοργανώνει υποβρύχιες ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους, ακόμα και για ξένους, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και την ανάδειξη του Παυλοπετρίου, ενός από τους αρχαιότερους και πιο καλοδιατηρημένους καταποντισμένους οικισμούς στον κόσμο.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης, που ξεκινά από την Πέμπτη 25/8 και ολοκληρώνεται το Σάββατο 27/8, έχει ως εξής:
- Πέμπτη 25/08/2016:
Ξεναγήσεις για παιδιά και εφήβους 7 έως 15 ετών, ώρες 9:30 και 11:30 π.μ.
Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους απαραιτήτως μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα και να συνοδεύονται από γονέα, κηδεμόνα ή ενήλικα συνοδό. Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 παιδιά.
- Παρασκευή 26/08/2016:
Ξεναγήσεις για νέους (από 16 ετών) και ενήλικες, ώρες 9:30 και 11:30 π.μ. Απαραίτητος εξοπλισμός: μάσκα, αναπνευστήρας και βατραχοπέδιλα. Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 νέοι – ενήλικες.
- Σάββατο 27/08/2016:
Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στα αγγλικά ώρες 9:30 και 11:30 π.μ. Απαραίτητος εξοπλισμός: μάσκα, αναπνευστήρας και βατραχοπέδιλα. Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 άτομα. Σε όλες τις περιπτώσεις, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την αρχαιολόγο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Κουτσούμπα. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2734 0 61238, 2734 0 61369 και 2734 0 61055 (Λιάρου Έφη, Δεληγιαννίδης Σταύρος). Σημείο συνάντησης: Παραλία της Πούντας, στο χώρο του προϊστορικού νεκροταφείου.
Η έρευνα στο Παυλοπέτρι, που βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο, στην περιοχή Βιγκλαφίων Νεάπολης Βοιών, ξεκίνησε το 1967 από την Εφορεία Πελοποννήσου και τη Βρετανική Σχολή.
Από την έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (η οποία επικεντρώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή αποτύπωση της θέσης του οικισμού και των ταφικών καταλοίπων) αποκαλύφθηκαν και αποτυπώθηκαν νέα κτηριακά συγκροτήματα στο βόρειο και νότιο τμήμα του οικισμού σε έκταση μεγαλύτερη των 9.000 τ.μ., νέα ταφικά σύνολα και τμήμα αμμολιθικού σχηματισμού (beach rock).
Από την ανέλκυση και καταγραφή των οστράκων (κεραμικής) διαπιστώθηκε, ότι η περιοχή κατοικήθηκε από την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.
Επίσης, περισυλλέχθηκε κεραμική της Γεωμετρικής, Κλασσικής, Ελληνιστικής και Βυζαντινής Εποχής. Η έρευνα στο Παυλοπέτρι είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της γνώσης της έκτασης αυτού του σημαντικού βυθισμένου οικισμού, που μέχρι πρόσφατα παρέμενε άγνωστος.