Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν φέτος τα νησιά του Αιγαίου, που μέχρι και το τέλος Ιουνίου δεν φάνηκε ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από την μεγάλη πτώση που καταγράφεται στον τουρισμό, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο όχι μόνο για σημαντική μείωση στις κρατήσεις, αλλά -το κυριότερο- για μεγάλες απώλειες σε έσοδα και για σοβαρό πλήγμα στην πραγματική οικονομία. Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο Από τα πολύ επώνυμα νησιά που καταγράφουν μειώσεις, δεν λείπει ούτε η Ρόδος, ούτε η Πάτμος αλλά ούτε και η Σύμη που ενώ κάθε χρόνο προσελκύουν επωνύμους τουρίστες, φέτος φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την τουριστική κίνηση.
Η Σύμη
Η Σύμη, ένα από τα πλέον κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας, που φιλοξενεί πάντα πρόσωπα του διεθνούς Jet Set, αυτή την περίοδο καταγράφει πρωτοφανή πτώση. Με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο δήμαρχος του νησιού κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, είναι κατηγορηματικός: «Η κίνηση στην Σύμη δεν έχει καμία σχέση με άλλες χρονιές. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τα προβλήματα στην Τουρκία επηρέασαν πολύ την Σύμη, αφού η βασική αγορά μας είναι αυτή. Από την άλλη, η αρνητική διαφήμιση με το προσφυγικό, μας έκανε πολύ κακό. Νομίζω πως δεν χειριστήκαμε σωστά ούτε το προσφυγικό ούτε την οικονομική κρίση και δεν έγιναν συντονισμένες ενέργειες για την προβολή και διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Ευτυχώς, η κίνηση ανεβαίνει σιγά σιγά. Έχουμε πολλούς γάμους από ξένες χώρες, που γίνονται στο νησί, ενώ οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν με αφορμή και το Μπαϊράμι. Πάντως, παραμένει το πρόβλημα με την βίζα και η περιορισμένη διαφήμιση σε στοχευμένες αγορές» τόνισε ο δήμαρχος Σύμης.
Η Πάτμος
Αν και είναι ένα νησί που δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ούτε έχει hotspot, η Πάτμος –το Ιερό Νησί της Αποκάλυψης- αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου κ. Άννα Ρωμαίου, οι κρατήσεις είναι «παγωμένες» όχι μόνον για την τρέχουσα τουριστική περίοδο αλλά και κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και αργότερα του Αγίου Πνεύματος, όπου δεν παρατηρήθηκε μεγάλη κίνηση: «Ούτε το Πάσχα, ούτε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πήγαμε όπως άλλες χρονιές.Οι επισκέπτες βέβαια είναι οι ίδιοι, δεν γέμισαν όμως το νησί. Από τον Ιούλιο η κίνηση ανεβαίνει, αργά και σταθερά για το επόμενο τρίμηνο. Με όλη αυτή την κρίση και την κακή εικόνα που είχαν τα νησιά στο εξωτερικό με το προσφυγικό και τις υψηλές τιμές, κάναμε ‘κοιλιά’. Οι τιμές μας άλλωστε παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο αύξησης. Κάνουμε συνεχώς προσφορές και πακέτα για να είμαστε ελκυστικοί. Δυστυχώς, το προσφυγικό, έπληξε και το νησί μας. Η ζημιά έγινε. Όλα τα νησιά στην χώρα μας έχουν μια κακή εικόνα με το προσφυγικό και οι ξένοι εμφανίζονται ακόμη και σήμερα επιφυλακτικοί για τις φετινές διακοπές τους. Συνεπώς, τα δεδομένα έχουν αλλάξει», δηλώνει η κ. Ρωμαίου.
Μεγάλη η ζημιά του προσφυγικού
Το προσφυγικό είναι ο βασικότερος λόγος της μείωσης της ζήτησης στα νησιά του Αιγαίου με μείωση σε κρατήσεις και σε έσοδα, ενώ όσον αφορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ζήτηση θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όπως δείχνουν οι προκρατήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απώλειες είναι περισσότερο έντονες στους νέους πελάτες, που φαίνεται να προτίμησαν την Ισπανία και την Πορτογαλία φοβούμενοι τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Όλα δείχνουν πως οι «αντοχές» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έχουν αρχίσει να σβήνουν, αφού ο κλάδος φαίνεται πως δύσκολα θα αντέξει την αύξηση των φόρων, την ζημιά του μεταναστευτικού στην εικόνα της χώρας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (με κυρίαρχη την Ισπανία), που τα προηγούμενα χρόνια επένδυσαν στη βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού τους δυναμικού. Είναι εξάλλου ενδεικτικό πως αυτή τη χρονιά παρατηρείται τεράστια υστέρηση δημοσίων εσόδων από τα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας της τάξης του 80%, όταν πέρσι κυμαίνονταν από 40%-50%. Τα στοιχεία από την απόδοση του ΦΠΑ είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, αποδείξεις δεν εκδίδονται και θεωρείται πλέον πολύ πιθανό η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ να μην φθάσει τελικά στα κρατικά ταμεία.
Η Λέρος
Με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου και Λειψών κ. Μαθιουδάκης, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την σεζόν, αν και οι κρατήσεις παραμένουν στάσιμες: «Η εικόνα της τουριστικής κίνησης είναι παγωμένη. Το hotspot στο νησί, δεν καλυτέρεψε την κατάσταση.Δυστυχώς, κυριαρχεί ακόμη η αβεβαιότητα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε επαφές σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις αλλά είχαμε παντού την ίδια αντιμετώπιση: μας ρωτούσαν για το προσφυγικό και τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δύσκολα να ξεπεραστεί….», τόνισε ο κ. Μαθιουδάκης. Περισσότερες ειδήσεις από τη Ρόδο στο dimokratiki.gr