Τα τελευταία χρόνια η ζωή έχει επανέλθει στο χωριό – φάντασμα της Κέρκυρας που μοιάζει με σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Ο λόγος για την Παλιά Περίθεια, η οποία τελευταία προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ταξιδιωτών που επισκέπτονται το χωριό για να έρθουν σε επαφή με τη μυστηριώδη γοητεία που το περιβάλλει.

Η Παλιά Περίθεια είναι ήταν εγκαταλελειμμένη για αρκετά χρόνια, όμως, τα τελευταία χρόνια ξαναζωντανεύει, από τότε δηλαδή που άνοιξαν εκεί εστιατόρια και σφύζουν από ζωή το καλοκαίρι, αλλά και τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, με αποτέλεσμα πλέον να είναι ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κέρκυρας.

Περίθεια Κέρκυρα

Με σπίτια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, η Παλιά Περίθεια είναι το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας. Χτισμένο για να είναι ασφαλές από επιθέσεις πειρατών, βρίσκεται κοντά στην κορυφή της ψηλότερης κορυφής του νησιού, το όρος Παντοκράτορας, και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος, ενώ προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος προς την Αλβανία.

Περίθεια Κέρκυρα

Το χωριό μέχρι πριν μισό αιώνα έσφυζε από ζωή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τη δεκαετία του 1960, όμως, εγκαταλείφθηκε, όταν με την αύξηση του τουρισμού οι κάτοικοί του έφυγαν, αναζητώντας την τύχη τους σε κοντινές περιοχές που αναπτύσσονταν.

Περίθεια Κέρκυρα

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού η ροζ εκκλησία του Αγίου Ιακώβου της Περσίας, ίσως το πιο συμβολικό σημάδι αναβίωσης στην Παλιά Περίθεια, καθώς οι καμπάνες της, σχεδόν άρχισαν να χτυπούν ξανά καθώς το χωριό γιόρτασε τον πρώτο του γάμο και βάπτιση μετά από 50 χρόνια.

Περίθεια Κέρκυρα
Περίθεια Κέρκυρα