Ο Μυστράς είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και αυτό το καταλαβαίνει κανείς με το που πατάει το πόδι εδώ. Είναι η αύρα του, η ατμόσφαιρά του, η ίδια η ιστορία του, αλλά και το μέρος συνολικά που κάνουν τον Μυστρά ξεχωριστό ως προορισμό.

Η καστροπολιτεία βρίσκεται στις πλαγιές του Ταϋγέτου και λειτουργεί για τους επισκέπτες της σαν μια χρονομηχανή που πρέπει να «μπεις». Και μπορεί να είναι ερημωμένη, όμως, σε κάθε χάλασμά της και σε κάθε γωνιά της, είναι ζωντανή η πολυκύμαντη ιστορία της.

Μυστράς

Η «γέννηση» του Μυστρά τοποθετείται στο 1249, όταν μετά τον κατακερματισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο φράγκος πρίγκιπας Γουλιέλμος Β’ Βιλλεαρδουίνος χτίζει στην κορυφή του λόφου Μυζηθρά το ομώνυμο κάστρο. Η θέση είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει όλη την κοιλάδα του Ευρώτα. Αυτό το κάστρο είναι που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της καστροπολιτείας.

Μυστράς

Ο Μυστράς αποτέλεσε πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Δεσποτάτου του Μορέως και προτελευταίος «Δεσπότης» ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο οποίος σκοτώθηκε στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Το 1460 ο Μυστράς παραδίδεται στους Τούρκους και για δεκαετίες υπήρξε σημαντικό κέντρο εμπορίας μεταξιού στην ανατολική Μεσόγειο.

Μυστράς

Η παρακμή του αρχίζει με την καταστροφή του 1770 ενώ με την ίδρυση της σύγχρονης Σπάρτης, το 1834, οι κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται προς τη νέα πόλη. Το 1921 ο χώρος κηρύχθηκε βυζαντινό μνημείο με βασιλικό διάταγμα ενώ το 1953 τον εγκατέλειψαν και οι τελευταίοι κάτοικοί του. Από το 1989 ο Μυστράς έχει ενταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Μυστράς

Εδώ, ανάμεσα σε άλλα, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τις πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, ενώ θα απολαύσουν και τη μοναδική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα και στα παλάτια των δεσποτών του Μυστρά.