Αν και πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη λίμνη της Ελλάδας, όταν την ανακαλύψει κανείς, είναι σίγουρο πως θα τον συνεπάρει το φυσικό τοπίο που την περιβάλει. Ο λόγος για τη λίμνη Ζηρού που συναντάται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από την παλαιά εθνικό οδό Άρτας- Φιλιππιάδας- Ιωαννίνων, κοντά στην κοινότητα Παντάνασσας Άρτας.
Παραδομένη στην «αγκαλιά» ενός πυκνού, παραλίμνιου δάσους, στη σκιά των Θεσπρωτικών βουνών και κοντά στον ποταμό Λούρο, με τον οποίο υπάρχει υπόγεια επικοινωνία, η Ζηρού μοιάζει με ένα μέρος γεμάτο μυστήριο. Ίσως σε αυτό να παίζουν ρόλο, τόσο το μέρος στο οποίο βρίσκεται, όσο και ο μύθος με τις δύο αδελφές που την συνοδεύει.
Στο περιβάλλον της λίμνης συναντά κανείς βελανιδιές, λεύκες, ιτιές και πλατάνια, ενώ η περιοχή είναι φιλόξενη για διάφορα πουλιά που ζουν γύρω από την λίμνη όπως γερακίνες, φιδαετοί, κορμοράνοι, πετρίτες καθώς και τσαλαπετεινοί και αλκυόνες, ενώ κατά την διάρκεια της άνοιξης, η περιοχή δέχεται δεκάδες πελαργούς που χτίζουν τις φωλιές τους πάνω σε στύλους.
Για τη δημιουργία της λίμνης, οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι κάποτε ήταν σπήλαιο, η οροφή του οποίου κατέρρευσε πριν από πάρα πολλά, έως και χιλιάδες, χρόνια. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλές λίμνες ή ποταμούς, έτσι και με τη Ζηρού υπάρχει ένας λαϊκός μύθος που έχει να κάνει με τη δημιουργία της και είναι συναρπαστικός.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν, στην περιοχή υπήρχε η πολιτεία Ζηρόπολη, στην οποία ζούσαν δύο αδελφές, μία ζηλόφθονη πλούσια και μία ενάρετη φτωχή. Τα παιδιά της πλούσιας ήταν πολύ αδύνατα και ασθενικά, ενώ αυτά της φτωχής ήταν εύρωστα και υγιή, παρόλο που τρέφονταν με τα αποφάγια της πλούσιας θείας τους.
Οργισμένη και όλο ζήλια, η πλούσια έδιωξε τη φτωχή αδελφή και τα παιδιά της. Το ίδιο βράδυ, ένας άγγελος παρουσιάστηκε στην φτωχή και της είπε να πάρει μαζί με τα παιδιά της τον δρόμο για την ξενιτιά, χωρίς να κοιτάξουν πίσω, για να μην πετρώσουν.
Όταν ξεκίνησαν όμως, έγινε ένας μεγάλος σεισμός ο οποίος «κατάπιε» το σπίτι της πλούσιας αδελφής, με τη φτωχή να γυρίζει για να κοιτάξει και τελικά να πετρώνει μαζί με τα παιδιά και τα ζώα της. Σύμφωνα με τον μύθο, η μορφή της φτωχής αδελφής και των παιδιών της αποτυπώνονται στους βράχους της λίμνης.