Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για την πιο αριστοκρατική συνοικία ολόκληρων των Κυκλάδων, με μία αύρα μοναδική που την κουβαλά σχεδόν δύο αιώνες τώρα. Ο λόγος για τα Βαπόρια στη Σύρο, την αριστοκρατική συνοικία της Ερμούπολης, με τα νεοκλασικά και αρχοντικά κτίρια να συνδέουν το πλούσιο παρελθόν του νησιού με το σήμερα.

Το όνομα το πήραν από την όψη τους, καθώς μοιάζουν με βαπόρια. Η συνοικία δημιουργήθηκε από εύπορους εσωτερικούς μετανάστες από τη Χίο, τα Ψαρά και την Κρήτη, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Σύρο μετά την καταστροφή της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Βαπόρια Σύρος

Σύντομα, τα Βαπόρια έγιναν η πιο αριστοκρατική συνοικία, του νησιού, κατά τον 19ο αιώνα, όπου εκεί έμεναν οι βαποριέρηδες και οι εφοπλιστές. Βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης, ενώ σημείο αναφοράς τους είναι χαρακτηριστικός μπλε τρούλος του Αγίου Νικολάου (του Πλούσιου).

Βαπόρια Σύρος

Τα, δε, διατηρητέα αρχοντικά καπετανόσπιτα χτισμένα που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω σε βράχους, συνθέτουν ένα αυθεντικό αρχιτεκτονικό σύνολο που μόνο θαυμασμό και δέος μπορεί να προκαλέσει.

Βαπόρια Σύρος

Τα σπίτια της περιοχής ανήκουν σε τρεις γενιές -από την πρώτη γενιά, ως το 1840 περίπου, ελάχιστα διασώζονται- και η ιστορία τους καταγράφει τις κοινωνικές ανακατατάξεις.

Βαπόρια Σύρος

Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη το γεγονός ότι ανάμεσα στους βραχώδεις σχηματισμούς της συνοικίας δημιουργούνται μικρές παραλίες, ιδανικές επιλογές για κολύμπι στον «αστικό» ιστό της Ερμούπολης. Από το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραλία Αστέρια.