Σε έρευνα που είχε κάνει το πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθς, στο Λονδίνο, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως όσοι κάνουν γυμνισμό, είναι πιο ευτυχισμένοι, καθώς οι γυμνοί άνθρωποι που έρχονταν σε επαφή, με άλλους γυμνούς, ένιωθαν πιο χαρούμενοι συγκριτικά με εκείνους που δε βίωναν αυτή την εμπειρία. Μακριά από τα ιδανικά σώματα των περιοδικών και των social media, ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση με το σώμα τους.
Το κίνημα των γυμνιστών που εμφανίστηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, σήμερα έχει αποκτήσει εκατομμύρια φανατικούς, ενώ σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παραλίες που επιτρέπεται ο γυμνισμός. Κι ενδεχομένως, αν δεν είστε οι ίδιοι, να έχετε ακούσει από κάποιον δικό σας που κάνει γυμνισμό, ένα σωρό λόγους που θα πρέπει να το δοκιμάσεις κι εσύ, έστω μία φορά στη ζωή σου.
Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι αυτό το καλοκαίρι να απαλλαχτείς από το μαγιό σου και να κολυμπήσεις γυμνός/η σού έχουμε παρακάτω τον «πεντάλογο» του σωστού γυμνιστή. Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν βρεθείς σε μία παραλία γυμνιστών και να είσαι κύριος και όχι σαν τον Στάθη Ψάλτη με τον Σταμάτη Γαρδέλη στο «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ».
Μη ντρέπεσαι
Ξεκινάμε, από τα βασικά που είναι η ντροπή. Από τη στιγμή που το αποφάσισες, αφήνεις τις ντροπές στην άκρη, άλλωστε, στην παραλία δεν κοιτάζουν όλοι εσένα. Εξάλλου, αυτό είναι και η ουσία του γυμνισμού, να νιώθεις άνετα με το σώμα σου. «Κανείς δεν ξέρει ότι είναι η πρώτη σας φορά» δηλώνει στο CNN η Ronna Krozy, μία 80χρονη συνταξιούχος καθηγήτρια, η οποία κάνει γυμνισμό για περισσότερα από 30 χρόνια. Μάλιστα, έχει και tip: για την πρώτη σου φορά να επιλέξεις μια πολυσύχναστη παραλία με πολλούς γυμνιστές που σίγουρα δεν θα σε προσέξουν καν.
Κράτα ευλαβικά τις αποστάσεις σας
Την περίοδο του κορονοϊού άκουγες συχνά να κρατάς ευλαβικά τις αποστάσεις, θα το ακούσεις κι εδώ εξίσου συχνά. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος δημοσίων σχέσεων στην Αμερικανική Ένωση Γυμνής Αναψυχής (AANR): «Μην βάλεις την καρέκλα ή την πετσέτα σου πολύ κοντά σε κανέναν. Οτιδήποτε μοιάζει με σεξουαλική δραστηριότητα, όπως το να κολλάτε το σώμα σας πάνω σε κάποιον άλλο, δεν επιτρέπεται». Επίσης, όπως αναφέρει, θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου την πετσέτα. Έχει να κάνει, κυρίως, με την υγιεινή.
Για κοίτα με στα μάτια, λοιπόν…
Κι ερχόμαστε σε ένα σημαντικό κανόνα, που σίγουρα το έχετε σκεφτεί, όπως όλοι. Τι κάνεις μόλις βρεθείς για πρώτη φορά ανάμεσα σε γυμνιστές. Σίγουρα, όπως είπαμε, δεν συμπεριφέρεσαι σαν τον… Στάθη Ψάλτη. Η διακριτικότητα είναι πάνω απ’ όλα. Αν τύχει και πιάσεις κουβέντα με άλλον γυμνιστή πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. «Κοιτάξτε τους ανθρώπους στα μάτια, γιατί αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πού να στρέψετε την προσοχή σας, μην χαζεύετε ή κοιτάτε επίμονα, γιατί αυτό θεωρείται αγενές», τονίζει ο πρόεδρος της AANR.
Τα γυαλιά ηλίου είναι, εννοείται πως θα τα έχεις μαζί σου στην παραλία, αλλά καθαρά για να σε προστατεύουν από τον ήλιο και όχι ως καμουφλάζ για να… κρυφοκοιτάς. Κι εννοείται πως απαγορεύεται να τραβήξεις φωτογραφίες ή βίντεο άλλων γυμνιστών, όταν δεν το γνωρίζουν. Δεν είναι μόνο αγενές, αλλά και παράνομο.
Δε σχολιάζεις τα σώματα των άλλων
«Δεν πρέπει να μιλάτε για το σώμα κανενός, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είναι κομπλιμέντο» λέει ο Krozy. Κι όπως εξηγεί: «οι άνθρωποι εσφαλμένα συχνά πιστεύουν ότι ο γυμνισμός σημαίνει απλώς να μη φοράς ρούχα. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Αυτό είναι απλώς το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε την αποδοχή του σώματος».
Τι να κάνεις σε μία ανεπιθύμητη διέγερση
Μπορεί και να σου συμβεί, αλλά όπως εξηγούν οι ειδικοί στο CNN, αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά. «Είναι ένας μεγάλος φόβος και είναι κατανοητό, αφού οι περισσότεροι άνδρες έχουν περάσει όλη τους τη ζωή συνδέοντας το γυμνό με το σεξ» λέει ένας ειδικός. Επίσης, «όταν είσαι πολύ νευρικός ως άνδρας, δεν λειτουργεί πολύ καλά».
Τι κάνεις, όμως, αν βρεθείς σε αυτή τη θέση; «Πάρε την πετσέτα και καλύψου. Γύρισε στην άμμο. Κάνε μια βουτιά στη θάλασσα και αν όλα τα άλλα αποτύχουν, επικεντρώσου σε βαρετές ή αγχωτικές σκέψεις. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι μια καλή/κακή σκέψη. Ε;