Αν και δεν είναι ένα από τα γνωστά χωριά της Κρήτης, η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα, όχι μόνο της χώρας, αλλά και του κόσμου. Ο λόγος; Στην πλατεία του στέκει αγέρωχος ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου.

Το χωριό είναι το Κράσι, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Κρήτη και σε υψόμετρο 600 μέτρων στους πρόποδες του όρους Σελένα. Απέχει από το Ηράκλειο 46 χιλιόμετρα και ειδικά το καλοκαίρι, τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο το επισκέπτονται για να θαυμάσουν από κοντά το γηραιό πλάτανό του, ο οποίος υπολογίζεται πως είναι 2400 ετών, ενώ με περίμετρο ριζικού κορμού τα 24 μέτρα είναι ένα τα 5 μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης –όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Ολλανδός δασολόγος Jeroen Pater.

Ο πλάτανος αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού Κράσι και από το 2011 έχει χαρακτηριστεί «διατηρητέο μνημείο φύσης». Εδώ, περνούσε τα καλοκαίρια του ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος συνήθιζε να γράφει και να διαβάζει κάτω από τη σκιά του. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η ονομασία του… «Πλάτανος του Καζαντζάκη».

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει το Κράσι, είναι η πηγή με τα άφθονα νερά γνωστή και ως «Μεγάλη Βρύση». Πρόκειται για ένα από τα πιο άρτια συγκροτήματα ύδρευσης στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με την αναγραφόμενη πινακίδα κατασκευάστηκε το 1890.

Δείτε τις φωτογραφίες: