Όταν δεις τις πρώτες εικόνες από τις πολύχρωμες Αρχάνες, θα σκεφτείς πως είναι το καλύτερο φυσικό σκηνικό για τις πιο ινσταγκραμικές φωτογραφίες. Καλοδιατηρημένα σπίτια, βαμμένα σε έντονα χρώματα, ολάνθιστα πεζούλια και αυλές και πλακόστρωτα στενά συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό που κάνουν το χωριό της Κρήτης, να ξεχωρίζει. Και όσους το επισκέπτονται για πρώτη φορά, να εύχονται να έμεναν για πάντα εδώ.

Γιατί, αλήθεια ποιος δεν θα ήθελε να είχε ένα χωριό σαν τις Αρχάνες; Απέχουν 14 χλμ. το Ηράκλειο και μόλις 7 χλμ. από την Κνωσό, ενώ είναι χτισμένες σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα.

Είναι, επίσης, ένα χωριό με παράδοση στην παραγωγή λαδιού και κρασιού. Στα παραδοσιακά λιοτρίβια και τα πατητήρια του, ο επισκέπτης μαθαίνει τα πάντα για την μακραίωνη ενασχόληση των κατοίκων με τη δημιουργία λαδιού και κρασιού. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο και ότι η περιοχή εξακολουθεί να παράγει εκλεκτό -και βραβευμένο- κρασί.

Για τους φυσιολάτρες, η πεζοπορία στον θρυλικό Γιούχτα, το ιερό βουνό των Αρχανών, όπου σύμφωνα με το θρύλο έχει ταφεί εκεί ο Δίας, αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Αρχάνες
Αρχάνες
Αρχάνες
Αρχάνες