Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 απογειώθηκε από την Κίνα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (τοπική ώρα) με κατεύθυνση τη Χαβάη, τον πιο επικίνδυνο σταθμό του στον γύρο του κόσμου. Στη διάρκειά του ο ελβετός πιλότος Αντρέ Μπόρσμπεργκ θα πρέπει να αντέξει έξι μέρες και έξι νύχτες μόνος στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους.
Το αεροσκάφος, που κινείται μόνο με ηλιακή ενέργεια, απογειώθηκε στις 02:40 τοπική ώρα της Κυριακής (21:40 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) από την πόλη Νανκίν της ανατολικής Κίνας όπου βρισκόταν από τις 21 Απριλίου.
Η αναχώρησή του είχε αναβληθεί πολλές φορές εξαιτίας των κακών μετεωρολογικών συνθηκών.
Το Solar Impulse 2 δεν έχει πετάξει ποτέ ξανά πάνω από ωκεανό ούτε έχει μείνει στον αέρα περισσότερες από 24 ώρες: αυτό σημαίνει ότι αν πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι πάνω από τον Ειρηνικό, θα αποτελέσει μία ιστορική τεχνολογική πρόκληση και έναν αεροναυτικό άθλο.
Ο 62χρονος Αντρέ Μπόρσμπεργκ θα πρέπει να αντέξει για μία απόσταση 8.500 χιλιομέτρων. Δεν θα μπορεί να διακόψει την πτήση του παρά μόνο για εικοσάλεπτα σύντομα διαλείμματα ύπνου. Δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει τη θέση του η οποία διαθέτει ένα σύστημα WC.
Κάθε μέρα ο πιλότος θα πετάει πάνω από τις κορυφές των Ιμαλαΐων σε ύψος περίπου 8.400 μέτρων και θα πρέπει να ανεχθεί θερμοκρασίες 55 βαθμών στη μονοθέσια καμπίνα του Solar Impulse 2 χωρίς ατμοσφαιρική πίεση.
Σε περίπτωση σοβαρής βλάβης κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Ελβετός θα πρέπει να πηδήξει με αερόστατο στον ωκεανό για εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς βοήθεια.
Το Solar Impulse 2 του οποίου τα φτερά καλύπτονται από 17.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες αναχώρησε στις 9 Μαρτίου από το Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για τον γύρο του κόσμου που έχει σκοπό να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα την ηλιακή ενέργεια.
Έχει κάνει στάσεις στο σουλτανάτο του Ομάν, στην Ινδία, στη Μιανμάρ και στην Κίνα και στο πιλοτήριο εναλλάσσονται ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ και ο ελβετός εξερευνητής Μπερτράν Πικάρ.