Είναι 29 ετών, Senior Research Scientist στην Google DeepMind στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και το 2013 αποφοίτησε από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόκειται για τον Γιάννη Ασσαέλ που μαζί με τρεις ακόμη Έλληνες – Ελληνίδες περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών, επιτυχημένους σε διάφορους κλάδους, όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός, η τεχνολογία και η υγεία.
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
«Νιώθω μεγάλη τιμή και περηφάνια ως Έλληνας που βρίσκομαι στη λίστα του Forbes» τονίζει στο newsbeast.gr αναφέροντας πως μετά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με πλήρεις υποτροφίες συνέχισε τις σπουδές του για MSc in Computer Science στο University of Oxford, όπου διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του και για MRes in Machine Learning στο Imperial College London.
Το 2016, όπως εξηγεί επέστρεψε στο University of Oxford για διδακτορικό στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης με πλήρη υποτροφία της Oxford – Google DeepMind Graduate Scholarship. Μέσα στο πρώτο έτος των σπουδών του, μετά από μια σειρά από ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις και επιχειρηματικές επιτυχίες, ξεκίνησε ως ερευνητής στην Google DeepMind παράλληλα με τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η έρευνά του που εστιάζει σε καινοτομίες με θετική κοινωνική απήχηση όπως την οπτικοακουστική αναγνώριση φωνής, τη σύνθεση φωνής για ασθενείς με ALS και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την επαναφορά αρχαίων ελληνικών επιγραφών, φέρνοντας επανάσταση στον κλάδο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, κέντρισε πολλές φορές το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε παγκόσμια κλίμακα (BBC, Reuters, The Times, Financial Times).
«Η επίλυση προβλημάτων με θετική κοινωνική απήχηση ήταν κάτι που με ενθουσίαζε από παιδί. Μεγάλο ρόλο έπαιξε η οικογένεια μου και ήταν αυτό που με ώθησε προς την επιστήμη της πληροφορικής. Άρχισα να διαβάζω για τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα της μηχανικής μάθησης, κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στην Οξφόρδη. Με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή καθώς με τα ερευνητικά εργαλεία που μας προσφέρει, κάποιος μπορεί να σχεδιάσει “λύσεις” για ακόμα μεγαλύτερα θέματα με θετική απήχηση στην κοινωνία» τονίζει εξηγώντας πως «μπήκε» στη ζωή του η Τεχνητή Νοημοσύνη.
O Γιάννης Ασσαέλ είναι συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να σχεδιάσει μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης για επεξεργασία ή πρόβλεψη οπτικοακουστικών σημάτων (βίντεο, ήχος). Επίσης μαζί με άλλους Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξε ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet.
– Τι είναι το LipNet και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την ανάπτυξή του;
Το LipNet είναι ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης βασισμένο σε νευρωνικά δίκτυα που για πρώτη φορά έλυσε το πρόβλημα της χειλεανάγνωσης σε επίπεδο προτάσεων. Εμπνευστήκαμε από την ανθρώπινη επικοινωνία όπου σε περιβάλλοντα αυξημένου θορύβου οι κινήσεις των χειλιών της/του συνομιλητή μας βοηθούν να επεξεργαστούμε το ηχητικό σήμα και να κρατήσουμε τις κατάλληλες λέξεις. Έτσι το μοντέλο μας δέχεται ως είσοδο ένα βίντεο με το στόμα μιας ομιλήτριας και αποτυπώνει το ανάλογο κείμενο.
Η εν λόγω καινοτομία έχει εφαρμογές σε οποιαδήποτε συσκευή κάνει χρήση αναγνώρισης φωνής καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά βελτιώνοντας την συνολική απόδοση, και σε ιατρικές εφαρμογές, βοηθώντας ασθενείς με τραχειοτομή να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ όπως τονίζει ασχολείται παράλληλα με ένα πρότζεκτ που χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.
«Μια μέρα στην Οξφόρδη κατά την διάρκεια του διδακτορικού μου, μια φίλη μου ιστορικός, μου περιέγραφε τα προβλήματα του κλάδου της. Ένα από αυτά ήταν και το πρόβλημα της αποκατάστασης κειμένων. Τα κείμενα, και οι επιγραφές, αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές πηγές που ένας Ιστορικός μπορεί να αντλήσει γνώση για το παρελθόν. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα από αυτά έχουν υποστεί μεγάλες φθορές με την πάροδο των χρόνων και σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους είναι να “μαντέψουν” το χαμένο κείμενο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας η ιδέα του να χρησιμοποιήσουμε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης για να μπορέσουμε να συλλέξουμε γνώση από περισσότερες από 100.000 επιγραφές και να τη χρησιμοποιήσουμε ως ένα εργαλείο που προσφέρει προτάσεις στους σύγχρονους ιστορικούς. Έτσι γεννήθηκε η Πυθία, ένα από τα πρώτα μοντέλα νευρωνικών δικτύων για τον κλάδο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών» επισημαίνει στο newsbeast.gr
– Ποιοι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Στόχος μου είναι να συνεχίσω να κάνω έρευνα στον κλάδο της μηχανικής μάθησης που εστιάζει σε καινοτομίες με θετική κοινωνική απήχηση.
– Θα ήθελες να επιστρέψεις στην Ελλάδα;
Είμαι Senior Research Scientist στην Google DeepMind, ένα από τα πιο διακεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια στον κλάδο μου και αισθάνομαι πιο δημιουργικός από ποτέ.
Θα ήταν όμορφο να δημιουργήσουμε αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα και στην χώρα μας, ειδικά όταν έχουμε ήδη δείξει έμπρακτα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τόσες ενδιαφέρουσες εφαρμογές στην ιστορία και τον πολιτισμό. Θεωρώ ότι είναι χρέος μας, για εμάς που κάνουμε καριέρα στο εξωτερικό, να γυρνάμε κάτι πίσω – με ομιλίες και δράσεις να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά. Ο κλάδος μας εξελίσσεται και μεγαλώνει κάθε μέρα προσφέροντας μια πληθώρα ευκαιριών, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά πανεπιστημιακά μαθήματα διαθέσιμα online για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει.
Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο newsbeast.gr o Γιάννης Ασσαέλ