Οι πιο ισχυρές εταιρείες από το χώρο της τεχνολογίας και του ίντερνετ ενώνουν τις φωνές τους ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βάλει φραγμό στην παρακολούθηση των χρηστών.
Πρόκειται για οκτώ κολοσσούς, οι οποίοι έστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με την οποία ζητούν «μεταρρύθμιση των μεθόδων παρακολούθησης» των ΗΠΑ. Οι εταιρείες είναι οι AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter και Yahoo.
Η επιστολή έρχεται μετά τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν.
«Οι αποκαλύψεις που έγιναν το καλοκαίρι ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη για μεταρρύθμιση στις μεθόδους παρακολούθησης των κυβερνήσεων σε παγκόσμια κλίμακα», γράφουν οι εταιρείες.
«Η ζυγαριά σε πολλές χώρες έγειρε υπερβολικά υπέρ του κράτους σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμά μας. Αυτό αποδυναμώνει τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε. Είναι καιρός αυτό να αλλάξει», τονίζουν.
Οι οκτώ που υπογράφουν την επιστολή «καλούν τις ΗΠΑ να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις ώστε οι επιχειρήσεις παρακολούθησης από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης να ορίζονται σαφώς από το νόμο, να είναι ανάλογες με τους κινδύνους και διαφανείς».
«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες παρακολούθησης των κυβερνήσεων κλόνισαν την εμπιστοσύνη των χρηστών μας», εξηγεί η πρόεδρος του Yahoo! Μαρίσα Μάγερ.
«Είναι καιρός η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών μας, και είναι καιρός να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον κόσμο», καταλήγει.