Αξιόλογες προοπτικές εμφανίζει το επάγγελμα του προγραμματιστή παρά την κρίση. Μάλιστα, μέχρι το 2015 θα υπάρχουν στην Ε.Ε. περίπου 900.000 κενές θέσεις στην πληροφορική, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Παράλληλα, η εκδήλωση που διοργάνωσε το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα πληροφοριακά συστήματα, στάθηκε στην αντιπροσώπευση των γυναικών στον κλάδο. Παρουσιάστηκαν επίσης οι επαγγελματικές εμπειρίες γυναικών αποφοίτων του μεταπτυχιακού στα πληροφοριακά συστήματα οι οποίες εργάζονται σε αντικείμενα σχετικά με την πληροφορική. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Γυναίκες στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών».
«Στην Ευρώπη δουλεύουν 7 εκατ. άνθρωποι στην πληροφορική και σε αυτές τις εταιρείες μόνο το 30% είναι γυναίκες. Συνήθως οι γυναίκες εγκαταλείπουν την πληροφορική σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες για πολλούς λόγους», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναστάσιος Οικονομίδης και συνέχισε: «Μόνο το 9% των γυναικών με πτυχία συνεχίζουν να εργάζονται άνω των 45 ετών. Και οι γυναίκες που εργάζονται στην πληροφορική και έχουν πτυχίο κερδίζουν 9% περισσότερο από άλλες γυναίκες άλλων κλάδων».
«Σήμερα όσον αφορά το πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 40% είναι γυναίκες και το υπόλοιπο ποσοστό άνδρες, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 18%. Το ποσοστό αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Μέχρι και το 2015 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις στην Ευρώπη στον τομέα της πληροφορικής, την στιγμή που η ανεργία καλπάζει σε μεγάλα ποσοστά σε πολλές χώρες. Τέλος το 2020 οι απαιτήσεις στις εταιρείες θα έχουν να κάνουν με τον υπολογιστή. Από αυτές το 35% θα απαιτούν υψηλή γνώση πληροφορικής, το 50% μέτρια γνώσης και το 15% χαμηλής γνώσης», υπογράμμισε ο Αναστάσιος Οικονομίδης.
Από την πλευρά της η Κατερίνα Τζαφλίκου, υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Μακεδονίας ως ομιλήτρια του πάνελ τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μείωση των γυναικών που ασχολούνται με την πληροφορική. Ενώ το 1960 οι γυναίκες μπήκαν δυνατά στον κλάδο και τον βοήθησαν αισθητά. Όμως από την επόμενη δεκαετία βλέπουμε δραματική μείωση των γυναικών στο χώρο της πληροφορικής. Αυτή η μείωση οφείλεται μετά τα προβαλλόμενα σημερινά πρότυπα που κατευθύνουν τις επιστήμες και την τεχνική τους στα ανδρικά πρότυπα, στην εξάλειψη των κινήτρων για παρακολούθηση της επιστήμης, τα διάφορα παιχνίδια στα διάφορα games που έχουν εξελιχθεί πάνω σε ανδρικά πρότυπα και τέλος τα ΜΜΕ που πάντα τόνιζαν τις δυνατότητες των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες».
Η τμηματάρχης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότησης της «Εγνατίας οδού ΑΕ», Αργυρώ Δημήτρογλου ανέλυσε τον ρόλο της πληροφορικής στην υλοποίηση του έργου: «Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Για την ολοκλήρωσή του δημιουργήθηκε ένα πληροφοριακό πρόγραμμα για να υπάρξει παρακολούθηση όλου του έργου, των οικονομικών πόρων κάθε μήνα και την εξέλιξη όλων των έργων. Έτσι ανά πάσα στιγμή και ώρα το κράτος μπορούσε και μπορεί να δει όλα τα στοιχεία της εξέλιξης του έργου και των χρημάτων που δαπανήθηκαν για να υλοποιηθεί το έργο. Η πληροφορική σε αυτό το κομμάτι έπαιξε σπουδαίο ρόλο και έδωσε λύσεις και γνώσεις εύκολα και με ακρίβεια».
Τέλος, μία εκ των ιδρυτών εταιρείας πληροφορικής, η Βασιλική Ουτσετάρη επίσης από το πάνελ προέτρεψε τις γυναίκες να ασχοληθούν πιο ενεργά με την πληροφορική και να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι διαφορετικό στον ιδιωτικό τομέα.
«Σίγουρα ο χώρος της πληροφορικής είναι ανδροκρατούμενος όμως και οι γυναίκες έχουν θέση σε αυτόν. Με γνώση του αντικειμένου, με κατανόηση των αναγκών, με σωστό σχεδιασμό και με σωστή υλοποίηση οι γυναίκες μπορούν να μπουν στο χώρο και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μερίδιο από την αναπτυσσόμενη αγορά», ολοκλήρωσε.