Οι καιροί αλλάζουν πλέον γοργά, και τα πράγματα που είναι σήμερα επίκαιρα είναι αύριο καταδικασμένα να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Νέες ιδέες και καινοτόμες τεχνολογίες αντικαθιστούν τα καθιερωμένα, κάνοντας το τοπίο σαφώς περίπλοκο.

Κι ενώ η βιομηχανία της τεχνολογίας κάνει ό,τι μπορεί για να εμφυσήσει μερικά χρόνια ζωής ακόμα στα προϊόντα της, είναι η αγορά που θα καθορίσει τι θα επιβιώσει και τι θα γίνει συλλεκτικό, σαν τις κασέτες VHS και τους δίσκους βινυλίου (που γνωρίζουν βέβαια πρόσφατα μια ανέλπιστη αναβίωση!).

Οι τεχνολογίες για τις οποίες θα κάνουμε λόγο δεν θα πάψουν να υπάρχουν μαγικά, θα συνεχίζουν να λειτουργούν ως εξιδανικευμένοι σχεδιασμοί ενός καλού παρελθόντος, δεν θα τις χρησιμοποιεί πάντως κανείς, εκτός φυσικά από τους λάτρεις του vintage και τους ειδικούς κάποιων τομέων δράσης.

Ας δούμε λοιπόν τις τεχνολογίες που δεν θα επιβιώσουν στο άμεσο υπερ-τεχνολογικό μας μέλλον…

CD

Θα ξεκινήσουμε με τα εύκολα: τα CD είναι ήδη -σχεδόν- παρελθόν. Σαφώς και υπάρχουν, πότε τα χρησιμοποιήσατε όμως τελευταία φορά; Ο λόγος που συνεχίζουν να κυκλοφορούν είναι ότι η βιομηχανία της μουσικής δεν έχει βρει ακόμα μια λειτουργική εναλλακτική για να τα αντικαταστήσει. Στη θεωρία λοιπόν υπάρχουν, στην πράξη όμως κανείς μας δεν τα χρησιμοποιεί, κι αυτό γιατί ο τρόπος που καταναλώνουμε μουσική έχει ξεπεράσει τα CD (από downloads μέχρι και YouTube). Το μόνο που μένει τώρα να συμβεί είναι να αποδεχθούν οι δισκογραφικές ότι οι φυσικοί δίσκοι αποτελούν παρελθόν, πράγμα που δεν συμβαίνει συνήθως με βαρύγδουπες ανακοινώσεις, απλά συμβαίνει…

Σταθερό τηλέφωνο

Ποιος περνάει σήμερα σταθερή γραμμή στο σπίτι του; Εντάξει, το κάνουμε ακόμα για τις ανάγκες του online κόσμου, αν δεν ήταν πάντως αυτή η «λεπτομέρεια», ποιος χρησιμοποιεί το σταθερό του; Εταιρίες μόνο και άνθρωποι πεισματάρηδες τεχνολογικά ή αθεράπευτα ρομαντικοί που δεν μπορούν να αποχαιρετίσουν το παλιό. Τώρα πλέον που όλοι μας έχουμε κινητά τηλέφωνα, τα σταθερά έχουν περιπέσει σε αχρηστία. Και κάτι ακόμα: δεν τα αποκαλούμε πια καν «κινητά», κάτι που δείχνει ότι το νέο γίνεται κοινός τόπος. Όπως άλλοτε με τα «ασύρματα» τηλέφωνα, που μετά έγιναν απλώς «τηλέφωνα». Είναι όμως και το άλλο: στο σταθερό δεν μπορείς να παίξεις Candy Crush…

CRT TV

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μέχρι και οι κατασκευαστές σταμάτησαν πια να τις παράγουν, το στοίχημα για την οριστική τους εξαφάνιση μέσα σε δέκα χρόνια είναι αρκετά ασφαλές! Είναι ξοφλημένες και κανείς δεν μπορεί να τις σώσει, με κάθε χρόνο που περνά να τις κάνει ολοένα και πιο σπάνιες. Κι όταν συναντάμε σε κάποιο ξεχασμένο σαλόνι ένα από τα θηριώδη αυτά τερατουργήματα (πάνω συνήθως σε παλιομοδίτικο έπιπλο τηλεόρασης, γιατί ναι, πάνε ασορτί!), η έκπληξή μας είναι απερίγραπτη. Κι αν δεν υπήρχαν οι κρεβατοκάμαρες, όπου και καταλήγουν συνήθως οι μικρότερες CRT TV μέχρι να χαλάσουν, δεν θα τις βλέπαμε πια ανάμεσά μας…

DVD

Από τη στιγμή που όλοι μας σχεδόν έχουν αντικαταστήσει τις CRT τηλεοράσεις με HD, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η αντίστοιχη αναβάθμιση του DVD player σε Blu-ray player είναι προ των πυλών. Κι αν λάβουμε υπόψη μας και το κολοσσιαίο γεγονός του Διαδικτύου, που κάνει τα φυσικά μέσα απαρχαιωμένα, τότε πράγματι τα DVD έχουν μπροστά τους μια άνιση μάχη να δώσουν. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν νιώθουν πια την ανάγκη να αποθηκεύουν ταινίες και σειρές σε DVD, καθώς δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να το κάνουν. Αφήστε ότι στο ίδιο πλαίσιο και το μέλλον του Blu-ray κλυδωνίζεται…

Βιντεοκλάμπ

Συμβαίνει και συμβαίνει τώρα! Η εξοικείωση του κόσμου με τις νέες τεχνολογίες και τις ευκολίες που παρέχουν εξαφανίζει μαγικά από τις γειτονιές τα συνοικιακά βιντεοκλάμπ και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι σε 10 χρόνια θα μοιάζει εντελώς παράλογο να υπάρχουν. Χωρίς τη ζήτηση σε φυσικά μέσα, τι νόημα έχει άλλωστε το βιντεοκλάμπ; Όταν μπορείς μάλιστα να βρεις πια αντίστοιχες υπηρεσίες online; Και για όσους διαφωνούν, θα συμβουλεύατε τον φίλο σας να ανοίξει σήμερα βιντεοκλάμπ; Θα το θεωρούσατε επιχειρηματική κίνηση με καλές προοπτικές; Ακριβώς!

Desktop Computer

Άλλη μια τεχνολογία που υποσκελίζεται ταχέως από την επιδρομή των νέων μέσων, το ογκώδες PC μοιάζει ήδη παλιομοδίτικο. Οι μόνοι που τα χρησιμοποιούν -και θα συνεχίσουν, αναμφίβολα- είναι οι επαγγελματίες που αξιώνουν ιδιαίτερες δυνατότητες και ασύλληπτα specs. Άντε και σε όσους απαιτείται η φυσική τους παρουσία στο γραφείο. Σε δέκα χρόνια όμως ούτε αυτό θα συμβαίνει. Κι αυτό γιατί τα laptops γίνονται ολοένα και πιο πανίσχυρα, καλύπτοντας ακόμα και επαγγελματικές ανάγκες, την ίδια στιγμή που smartphones και tablets γίνονται σταθερές αναφορές για πιο ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αν τα θηριώδη PC παραμείνουν σε χρήση σε 10 χρόνια, θα είναι σε κάποια γραφεία επαγγελματιών με ιδιαίτερες απαιτήσεις, κι αυτό ακόμα είναι συζητήσιμο. Όπως άλλοτε οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που καταλάμβαναν δωμάτια ολόκληρα…

Φωτογραφική μηχανή

Στο ίδιο μοτίβο, οι ανεξάρτητες φωτογραφικές είναι μια τεχνολογία που ήδη δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους. Εξαιρώντας τους επαγγελματίες φωτογράφους, τους επίδοξους καλλιτέχνες και τους φετιχιστές με τις μηχανές ως αντικείμενα, δεν υπάρχει πια κανένας λόγος για την ύπαρξή τους, σωστά; Οι ενσωματωμένες φωτογραφικές των smartphones έχουν βελτιωθεί δραστικά, νέοι φακοί και τεχνολογίες προσαρμόζονται πλέον στο τηλέφωνο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, που καλύπτουν σίγουρα τις φωτογραφικές ανάγκες του τουρίστα και του «ρεπόρτερ» της καθημερινότητας. Όσο για την περίφημη συζήτηση περί ποιότητας και ανάλυσης, στα μάτια του μη ειδικού οι -υπαρκτές, αναμφίβολα- μικροδιαφορές δεν είναι πλέον ορατές. Η ψηφιακή τεχνολογία ισοπέδωσε τον ιδιαίτερο χώρο των φωτογραφικών μηχανών, που προσιδιάζουν πια μόνο σε λάτρεις της φωτογραφίας, που δεν θα πάψουν σαφώς να υπάρχουν. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους βέβαια, οι ενσωματωμένες κάμερες ανταποκρίνονται μια χαρά στην περιορισμένη δουλειά που τις θέλουμε να κάνουν…

Η ψυχαγωγία όπως την ξέρουμε

Αν έχει γίνει κάτι σαφές μέχρι τώρα, είναι ότι τα φυσικά μέσα ψυχαγωγίας περιορίζονται σιγά-σιγά δίνοντας τη θέση τους στον διαδικτυακό μας κόσμο. Η μεταστροφή βέβαια αυτή μόνο αργή δεν είναι, με τις ακαριαίες αλλαγές στα καταναλωτικά μας ήθη να κάνουν παράλογο ακόμα και το ίδιο το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούμε ακόμα! Κι αυτό γιατί αυτό που μοιάζει σήμερα φρέσκο και καινούριο θα είναι αρχαίο σε 10 χρόνια από σήμερα: εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, τηλεόραση και ό,τι άλλο συζητήσαμε εδώ θα μοιάζουν απολιθώματα του παρελθόντος, κι ενώ κάποια από αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, θα είναι ωστόσο σε μια μορφή που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το ένδοξο παρελθόν τους. Τα παραδείγματα πολλά και ποικίλα, ενώ η μεταστροφή των ηθών συμβαίνει ακόμα και τώρα που μιλάμε. Το μέλλον είναι ήδη εδώ, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, σε 10 χρόνια από σήμερα ακόμα και το μέλλον θα μοιάζει παλιομοδίτικο…