Πάνω από 5000 άτομα τη χρησιμοποίησαν στο Βερολίνο τον περασμένο Ιούνιο. Όχι μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά 15000-20000 φορές σε λίγες ημέρες.
Αυτό που πιθανότατα δεν γνώριζαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι η εφαρμογή (app), την οποία κατέβασαν στο έξυπνο κινητό τους και τους βοήθησε να γνωρίζουν τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στο μουσικό γεγονός «Fête de la Musique» στο Βερολίνο, δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο λόγος για το app, που σχεδιάστηκε για iPhones και κινητά με λειτουργικό Android από την ομάδα Πολυμέσων του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου SocialSensor.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Γιάννης Κομπατσιάρης, κύριος ερευνητής στο ΙΠΤΗΛ, επρόκειτο ουσιαστικά για έναν ψηφιακό οδηγό, που επέτρεψε στους επισκέπτες του Βερολίνου να γνωρίζουν «τι παίζει» κάθε λεπτό σε 100 μουσικές σκηνές σε όλη την πόλη. «Πιθανότατα θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και το 2014», πρόσθεσε ο δρ Κομπατσιάρης.
Στο «google play», οι χρήστες αξιολόγησαν την εφαρμογή με τέσσερα στα πέντε αστέρια. Χαρακτηριστικά είναι και τα σχόλιά τους. Ο Frank Winterlong γράφει «Αυτό το πράγμα δείχνει ποιος/πού/πότε/πώς. Είναι το μόνο που χρειάζεσαι», ενώ ο Lele Canfora υπερθεματίζει: «Λειτουργεί άνετα και έχει όλες τις πληροφορίες, δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσω».
Οι χρήστες μπορούσαν να πληροφορούνται μέσω του κινητού τους ποιοι καλλιτέχνες βρίσκονταν στη σκηνή και ποιοι θα ήταν οι επόμενοι, να δουν όλο το πρόγραμμα των συναυλιών και να διαβάσουν πληροφορίες για καλλιτέχνες και κριτικές άλλων χρηστών. Μάλιστα, μπορούσαν να φιλτράρουν τα αποτελέσματα ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, αλλά και να συνδέονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν και μετά τις συναυλίες.
Οι κάτοικοι και επισκέπτες του Βερολίνου μπορεί να χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το app τον φετινό Ιούνιο, αλλά οι Θεσσαλονικείς το γνώριζαν καιρό τώρα. Η εφαρμογή που ταξίδεψε στο Βερολίνο ήταν το αναβαθμισμένο «αδερφάκι» του ThessFest, που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (ΦΚΘ) και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ThessFest είχε αναπτυχθεί στο ΙΠΤΗΛ, στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος, σε στενή συνεργασία με το ΦΚΘ.
«Ζωντανοί» δεινόσαυροι
Η εφαρμογή αυτή δεν είναι ωστόσο η μόνη που έχει αναπτύξει το ΙΠΤΗΛ. Πρόσφατα, σε συνεργασία με την εταιρεία «Tetragon», χώρεσε ολόκληρους… δεινοσαύρους σε υπολογιστές-ταμπλέτες, με αφορμή την έκθεση «Αιγαίον: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που πραγματοποιήθηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου στο κέντρο διάδοσης επιστημών «Noesis», στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξήγησε ο δρ Κομπατσιάρης, η εφαρμογή έδινε στους επισκέπτες της έκθεσης τη δυνατότητα να δουν τα εκθέματα να «ζωντανεύουν». Πώς; Μέσω ενός υπολογιστή- ταμπλέτας με λειτουργικό Android, που χειριζόταν ο ξεναγός. «Όταν ο υπολογιστής εστίαζε στους δεινοσαύρους, ο επισκέπτης τούς έβλεπε τρισδιάστατους και μπορούσε να τους στριφογυρίσει, να τους μεγαλώσει, να κάνει ζουμ πάνω τους. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία, όπως μας είπαν οι ξεναγοί», σημείωσε ο ερευνητής. Την επίδειξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στους επισκέπτες της έκθεσης είχε αναλάβει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Μάλιστα, το ΙΠΤΗΛ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με την Tetragon, ώστε και σε επόμενη έκθεση να σχεδιάσει το αντίστοιχο κομμάτι τής λεγόμενης «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality).
Η συγκεκριμένη εφαρμογή στηρίζεται σε τεχνολογίας augmented reality και οπτικής αναγνώρισης αντικειμένων, όχι μόνο για tablets, αλλά και για έξυπνα κινητά. Οι τεχνολογίες αναπτύχθηκαν από το ΙΠΤΗΛ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Live+Gov».
Για την ανάπτυξη της εφαρμογής συνεργάστηκαν από το ΙΠΤΗΛ οι Δημήτριος Βερβερίδης (επαυξημένη πραγματικότητα και απεικόνιση τρισδιάστατων μοντέλων σε κινητά τηλέφωνα), Γιώργος Λιάρος και Ελισσάβετ Χατζηλάρη (αλγόριθμοι οπτικής αναγνώρισης για κινητά) και από την Tetragon ο αρχιτέκτονας Ηλίας Παπαδόπουλος, υπεύθυνος σχεδιασμού στην εταιρεία.