Η ανησυχία και ο φόβος απέναντι σε ένα μέλλον όπου θα κυριαρχούν οι μηχανές, είναι ένα θέμα που απασχολείσαι διάφορους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες και συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Ενδεικτικά, ταινίες όπως η «Οδύσσεια του Διαστήματος» του Κιούμπρικ και το «Matrix» ασχολήθηκαν με μια αυτονόμηση των μηχανών από τους κατασκευαστές τους.
Και αν πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφήνει ασυγκίνητη την επιστημονική κοινότητα, πρέπει να αναθεωρήσουν καθώς μεγάλα ονόματα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα.
Έτσι, μέσα στο 2013 αναμένεται η δημιουργία ενός επιστημονικού «Κέντρου για τη Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου» (Centre for the Study of Existential Risk). Στόχος η μελέτη μιας ενδεχόμενης στροφής των μηχανών εναντίον των ανθρώπων και η συνακόλουθη απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας.
Μεταξύ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας βρίσκεται ο καθηγητής φιλοσοφίας Χάου Πράις, ο βασιλικός αστρονόμος και καθηγητής κοσμολογίας και αστροφυσικής Μάρτιν Ρις, καθώς και ο συνιδρυτής του Skype Γιαν Τάλιν.
Το νέο Κέντρο θα καταπιαστεί με κάθε τεχνολογία και ανθρωπογενές φαινόμενο που μπορεί να απειλήσει την ύπαρξη της ανθρωπότητας, όπως η βιοτεχνολογία- συνθετική βιολογία, η νανοτεχνολογία, η ακραία κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.
«Στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, κάποια στιγμή, σε αυτόν ή τον επόμενο αιώνα, μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία από τις μείζονες μεταβολές στην ανθρώπινη -ίσως και ακόμα και στην κοσμική- ιστορία, όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεφύγει πια από τους περιορισμούς της βιολογίας», σημειώνει ο Πράις στη σχετική ανακοίνωση του Κέμπριτζ. Και συμπληρώνει πως όταν δεν θα είμαστε τα εξυπνότερα όντα στον πλανήτη, μπορεί να βρεθούμε «στο έλεος μηχανών που δεν θα είναι κακόβουλες, απλώς τα ενδιαφέροντά τους δεν θα μας συμπεριλαμβάνουν».
«Πρέπει να πάρουμε σοβαρά την πιθανότητα ότι ίσως κάποια στιγμή θα ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας” εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και τότε μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική. Μπορεί να φθάσει κάποτε η κρίσιμη στιγμή που οι υπολογιστές θα αποκτήσουν την ανθρώπινη ικανότητα να γράφουν τα δικά τους προγράμματα λογισμικού και να αναπτύσσουν τις δικές τους τεχνολογίες, αφήνοντας πλέον για πάντα πίσω τους την ανθρωπότητα», πρόσθεσε.