Πάνω στα κοινά σκουλήκια, ο Tin Lum Lam και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο του Hong Kongμ, βασίστηκαν για να κατασκευάσουν το «TreeBot» (Δεντρορομπότ). Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έγκειται στο ότι δεν διαθέτει κάποιου είδους οπτικό αισθητήρα, αντ’ αυτού «αισθάνεται» το περιβάλλον του και ανάλογα επιλέγει την καλύτερη οδό για να για να μετακινηθεί στο χώρο. Χάρη στη πληθώρα των υπολοίπων αισθητήρων του, το ρομπότ μπορεί να προσδιορίσει ποιο κλαδί σε ένα δέντρο είναι το ιδανικό για να σκαρφαλώσουν πάνω του.
Η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει στο ρομπότ τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα διάφορα μεγέθη των κλαριών στα οποία σκαρφαλώνει όπως κινείται. Το μπροστινό τμήμα εκτείνεται ούτως ώστε να διερευνηθεί ποιο θα είναι το καταλληλότερο επόμενο βήμα. Μετά κινείται ακριβώς όπως ένα σκουλήκι, εκτείνεται αρπάζει και μετά φέρνει το πίσω μέρος κοντά στο μπροστινό.
Το επόμενο βήμα είναι για τους ερευνητές είναι να επιταχύνουν την κίνηση του και να καλυτερεύσουν το πρόγραμμα «ανάβασης».