Η Κίνα εγκαινίασε την πρώτη βάση εκπαίδευσης για ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους, ώστε να λειτουργήσει ως «πανεπιστήμιο» για τα ανθρωποειδή, προκειμένου να αναβαθμιστούν κατάλληλα.
Η βάση βρίσκεται στη Σαγκάη και ονομάζεται Humanoid Robot Kylin Training Ground, ενώ λειτουργεί από το Εθνικό και Τοπικό Κέντρο Καινοτομίας Humanoid Robotics Co-Built. Με τη δυνατότητα εκπαίδευσης περισσότερων από 100 ανθρωποειδών ρομπότ ταυτόχρονα, η εγκατάσταση ελπίζει να επιταχύνει την ευρεία χρήση και εμπορική αξιοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν μέσω τεχνητής νοημοσύνης 1.000 ανθρωποειδή μέχρι το 2027.
Σύμφωνα με την Global Times (GT), για την καλύτερη εκπαίδευση των ρομπότ, η βάση θα συνεργαστεί με κατασκευαστές με έδρα τη Σαγκάη, συμπεριλαμβανομένων των Zhiyuan Robotics και Kupas Technology Co. Μέχρι το τέλος του 2025, η πρωτοβουλία στοχεύει στη συλλογή 10 εκατομμυρίων εγγραφών φυσικών δεδομένων υψηλής ποιότητας, δημιουργώντας ένα από τα πιο προηγμένα σύνολα στη βιομηχανία.
Το Interesting Engineering έγραψε ότι στην Κίνα η αγορά ανθρωποειδών ρομπότ επεκτείνεται γρήγορα λόγω των ευνοϊκών κανονισμών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024, η κινεζική αγορά ανθρωποειδών ρομπότ αποτιμάται σε 2,76 δισεκατομμύρια γουάν (379 εκατομμύρια δολάρια). Το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 16,7 δισεκατομμύρια γουάν και μέχρι το 2030 να ξεπεράσει τα 86,1 δισεκατομμύρια γουάν.
Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει η παραπάνω αγορά, είναι ο ημιμαραθώνιος ανάμεσα σε ανθρώπους και ρομπότ που θα γίνει σε λίγο καιρό στο Daxing του Πεκίνου. Σε μια διαδρομή μήκους 21 χιλιομέτρων, θα τρέξουν 12.000 άνθρωποι ενάντια σε ρομπότ, που θα δηλωθούν από πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιχειρήσεις.
Γιατί η Κίνα στρέφεται στα ρομπότ
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα επενδύει υπέρογκα ποσά στη ρομποτική βιομηχανία και επίτηδες εφαρμόζει χαλαρό νομικό πλαίσιο, ώστε να διεξάγονται πιο γρήγορα οι δοκιμές, χωρίς περιορισμούς.
Ένας από τους λόγους που επικεντρώνεται στη στρατηγική των ανθρωποειδών ρομπότ είναι προκειμένου να ασκήσει τεχνολογικές πιέσεις στη Δύση, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν κυρώσεις στο Πεκίνο στον τομέα της τεχνολογίας και αναμένεται να επεκταθούν μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Επίσης, ένας ακόμη λόγος είναι η γήρανση του πληθυσμού. Η Κίνα μπορεί να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο πληθυσμό, εντούτοις την αγγίζει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Φυσικά, η μείωση δεν θα είναι τέτοια, ώστε να μη θεωρείται πολυπληθής χώρα, αλλά θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό της σύστημα και γενικά την οικονομία.
Η Κίνα σκοπεύει, λοιπόν, με τα ρομπότ να εξυπηρετήσει ανάγκες των ηλικιωμένων που θα επιβάρυναν το κράτος, αλλά και να καλύψει θέσεις εργασίας που θα χρειαζόταν καιρός προκειμένου να αναπληρωθούν, επειδή θα έπρεπε να εκπαιδευτούν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι για να πάρουν τη δουλειά και να αποδώσουν τα μέγιστα.