Η παρθενική πτήση του πειραματικού ηλιακού αεροπλάνου Solar Impulse, το οποίο απογειώθηκε το πρωί, θα συνεχίσει την πτήση του κατά τη διάρκεια της νύκτας με της μπαταρίες του ως μοναδική πηγή τροφοδοσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση των οργανωτών της δοκιμαστικής πτήσης.

«Η νυκτερινή πτήση άρχισε. Ο πιλότος, Αντρέ Μπόρσμπεργκ, θα παραμείνει εκεί ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο» για να κατέβει μαλακά στη διάρκεια της νύκτας ώστε να προσγειωθεί νωρίς το πρωί έπειτα από περίπου 25 ώρες πτήσης, τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Την ημέρα, το αεροπλάνο χρησιμοποιεί ως μοναδική πηγή ενέργειας τις περίπου 12.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες που καλύπτουν τα φτερά του και τροφοδοτούν με ενέργεια τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες ισχύος 10 ίππων έκαστος, οι οποίοι φορτίζουν επίσης τις μπαταρίες του αεροπλάνου για τη νυκτερινή πτήση.

Με αυτή η πρώτη νυκτερινή πτήση θα δοκιμαστεί η δυνατότητα του αεροσκάφους να πετάει μόνο με τις μπαταρίες του ως το πρωί. Αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας στάδιο, που θα επιτρέψει στους οργανωτές του εγχειρήματος να προχωρήσουν στο γύρο του κόσμου σε πέντε στάδια ως το 2013 ή το 2014.