Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε μια πρωτοποριακή μέθοδο για να μην ξεμένει κανένας από μπαταρία στο κινητό του, καθώς θα μπορεί να το φορτίσει σε ειδικό γυαλί που παράγει ενέργεια, το οποίο εφαρμόζεται ακόμη και στο τζάμι του αυτοκινήτου.

Η ανακάλυψη έγινε από τον καθηγητή Kwanyong Seo και την ερευνητική του ομάδα στη Σχολή Ενεργειακής και Χημικής Μηχανικής του UNIST και πρόκειται για έναν νέο τύπο διαφανούς ηλιακής κυψέλης και μονάδας που προσφέρει υψηλή απόδοση.

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε γυαλί κτιρίων, αλλά και αυτοκινήτων, ενώ δεν χρειάζονται μεταλλικά σύρματα. Επίσης, το γυαλί παραμένει διαφανές και δεν υπάρχει αισθητικό πρόβλημα.

«Αυτή η ανακάλυψη ουσιαστικά το αισθητικό πρόβλημα της υπάρχουσας μεθόδου», είπε ο Kwanyong Seo, σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering, ενώ πρόσθεσε πως «τα διαφανή ηλιακά κύτταρα πυριτίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες βιομηχανίες, όπως μικρές συσκευές, καθώς και σε κτίρια και τζάμια αυτοκινήτων».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να φορτίσει κανονικά η μπαταρία ενός κινητού και κυρίως μέσω της ηλικιακής ενέργειας, κάτι που δίνει νέες δυνατότητες στους επιστήμονες.

Ωστόσο, ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για το γεγονός ότι στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε τζάμι αυτοκινήτου, όπως και ότι μελετήθηκε το πού θα μπορούσε να τοποθετηθεί μέσα στο όχημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα τροχαία που σχετίζονται με το γεγονός ότι οι οδηγοί έχουν τα μάτια στραμμένα στο κινητό και όχι στο δρόμο. Έτσι, θεωρούν ότι σε περίπτωση που θα μπορούν να φορτίζουν το smartphone ακριβώς μπροστά ή δίπλα στο τιμόνι, τότε ενδεχομένως αυξηθούν κι άλλο τα τροχαία.