Ο αγώνας της ζωής τους. Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας και ο κόουτς Βασίλης Σπανούλης, βρίσκονται πλέον μπροστά στο πιο ιστορικό ματς των τελευταίων 15 ετών για την «επίσημη αγαπημένη» και ήδη έχει ξεκινήσει η ανάλυση της πανίσχυρης αντιπάλου μας με την οποία υπάρχουν… ανοικτοί λογαριασμοί από το Ευρωμπάσκετ του 2022.

Σε εκείνο τον προημιτελικό, που είναι αλήθεια, παραδοθήκαμε άνευ όρων (107-96) και τίποτα δεν είχε πάει καλά, απέναντι σε μία ομάδα που διέθετε έναν «δαιμονισμένο» Ντένις Σρέντερ να οργιάζει και να καταστρέφει κάθε αμυντικό πλάνο του Δημήτρη Ιτούδη αλλά και να εμφανίζεται αρκετά προκλητικός ορισμένες φορές.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα (μπορούν να) είναι διαφορετικά.

Η Γερμανία φέρει πια τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, γνωρίζουμε πολύ καλά τα ατού της, και είναι βέβαιο ότι ο Βασίλης Σπανούλης θα ετοιμάσει αμυντικές εκπλήξεις στον ομόλογό του, Γκόρντον Χέρμπερτ.

Η Γερμανία ξεκινάει βεβαίως από τον παιχταρά Ντένις Σρέντερ, για τον οποίο οι αντίπαλοι δεν έχουν βρει λύση μέχρι στιγμής. Ο NBAer πόιντ γκαρντ, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι, όταν ανακηρύχθηκε ο καλύτερος παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν είναι όμως, ο μόνος σε αυτή την ομάδα που μπορεί να απειλήσει. Ο Φραντς Βάγκνερ, ένας γκαρντ σε σώμα σμολ ή πάουερ φόργουορντ ξέρει να δημιουργεί miss match για τον εαυτό του και να επιτίθεται απέναντι σε κοντύτερους παίκτες.

Ο Ντάνιελ Θέις είναι εξαιρετικός στα ριμπάουντ και στην κάλυψη της ρακέτας, ο Αντρέας Ομπστ είναι αμείλικτος από μέση και μακρινή απόσταση ενώ ο Ισαάκ Μπόνγκα είναι ένα πολυεργαλείο μέσα στο παρκέ.

«Κλειδί» πάντως θα είναι, σε κάθε περίπτωση, η άμυνα και ειδικά η άμυνα πάνω στον Σρέντερ, που είναι πολύ πιθανό να γίνει με αλλαγές (Καλάθης, Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, Καλαϊτζάκης, ακόμα και ο Μωραϊτης θα επιστρατευτούν για να κουράσουν τον γερμανικό «εγκέφαλο»), με ασφυκτική πίεση στο κατέβασμα και πάνω στα σουτ.

Για την Εθνική μας τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι διεθνείς δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν. Αντίθετα, μπορούν να γράψουν Ιστορία. Κατάφεραν σε τρία πολύ δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια, να «βγάλουν το λάδι» στους αντιπάλους τους, και όλα αυτά, όταν κατά γενική ομολογία, δεν θα μπορούσαν να αντιπαραβάλουν με καμία από τις τρείς το ταλέντο τους.

Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Οι παίκτες της Εθνικής, εμφορούμενοι από τη φλόγα, που κατάφερε να τους εμφυσήσει, ο εκ γενετής μαχητής και νικητής Βασίλης Σπανούλης, πήγαν και τα τρία παιχνίδια περίπου, εκεί που ήθελαν αμυντικά, καταφέρνοντας με μοναδική συνέπεια, να κατεβάζουν συνεχώς τους αντιπάλους της, από τους επιθετικούς τους μέσους όρους. Αυτό πρέπει να κάνουν και απέναντι στη Γερμανία.

Η εμφάνιση κόντρα στους Αυστραλούς, ήταν βγαλμένη, από τις χρυσές εποχές της «επίσημης αγαπημένης». Και, μπορεί να πέσαμε στα δόντια της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, όμως αυτή τη φορά κανείς δεν μπορεί να στοιχηματήσει ότι θα παραδοθούμε άνευ όρων, όπως πριν από δύο χρόνια…

Το μεγάλο ματς της Εθνικής Ελλάδας με τη Γερμανία είναι προγραμματισμένο την Τρίτη (6/8) στις 12 το μεσημέρι. Αναλυτικά:

Τρίτη 6 Αυγούστου (προημιτελικά)

Γερμανία-Ελλάδα 12:00
Σερβία-Αυστραλία 15:30
Γαλλία-Καναδάς 19:00
ΗΠΑ-Βραζιλία 22:30

Εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν και κατακτήσουμε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, θα μας περιμένει η νικήτρια του ζευγαριού Γαλλία – Καναδάς.

Πέμπτη 8 Αυγούστου (ημιτελικά)

ΗΠΑ/Βραζιλία – Σερβία/Αυστραλία
Γερμανία/Ελλάδα – Γαλλία/Καναδάς.