Την πρόκριση της στους «8» των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, όπου θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία, πανηγυρίζει η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ ως μία από τις δύο καλύτερες τρίτες, αφού η Σερβία έκανε το καθήκον της και νίκησε με το Νότιο Σουδάν.

Μετά τη νίκη επί της Αυστραλίας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα περίμενε το ματς Σερβία – Νότιο Σουδάν, θέλοντας νίκη των Σέρβων με 3 ή και περισσότερους πόντους για να πάρει το εισιτήριο για την 8άδα. Όπως και έγινε δηλαδή, αν και το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, από τη στιγμή που οι Αφρικανοί καίγονταν για νίκη ώστε να προκριθούν.

Έτσι λοιπόν η Ελλάδα θα παίξει με τη Γερμανία (την Τρίτη 6/8), η οποία βρήκε πρώτη στο Group B με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Θυμίζουμε ότι οι δύο ομάδες είχαν διασταυρωθεί και στα προημιτελικά του EuroBasket 2022 στο Βερολίνο. Τότε η Εθνική μας είχε ηττηθεί με 107-96 από την ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ, η οποία θρίαμβευσε έναν χρόνο αργότερα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο MundoBasket 2023.

Όσον αφορά στο παιχνίδι των Σέρβων, η ομάδα του Πέσιτς είχε σχεδόν πάντα το προβάδισμα αλλά το Νότιο Σουδάν ήταν κοντά, όπως δείχνει το 23-22 στο τέλος της πρώτης περιόδου, το 47-44 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και το 72-67 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Στην τελευταία περίοδο, όμως, οι Σέρβοι άρχισαν να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση.

Το τρίποντο του Μίσιτς και το δίποντο του Πετρούσεφ μετέτρεψαν το σκορ σε 83-74 στα 5:43 πριν το τέλος και από εκεί και πέρα όσο κι αν το ήθελαν οι Αφρικανοί δεν μπορούσαν να κάνουν την ανατροπή. Έτσι, με το τελικό 96-85 η Σερβία πήρε τη 2η θέση του ομίλου της, πίσω από τις ΗΠΑ, το Νότιο Σουδάν αποκλείστηκε και η Ελλάδα πέρασε στους «8».

Τα δεκάλεπτα: 23-22, 47-44, 72-67, 96-85