Τη σύγχρονη εποχή ο αθλητισμός έχει καταστεί ολόκληρη επιστήμη, με ορισμένους να αναρωτιούνται αν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαίας Ελλάδας θα μπορούσαν να συναγωνιστούν με τους τωρινούς.

Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι ως προς τη σωστή απάντηση, υποστηρίζοντας πότε τη μία και πότε την άλλη άποψη, καθώς σε ορισμένους τομείς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τι θα γινόταν αν οι αρχαίοι αγωνίζονταν με τους τωρινούς αθλητές, ενώ σε άλλους όχι.

Παραδείγματος χάριν, στη σφαίρα και στο τρέξιμο οι αρχαίοι θα έχαναν και με διαφορά, με τα ρεκόρ της αρχαιότητας να έχουν καταρριφθεί από το πρώτο καιρό της αναβίωσης των Ολυμπιακών. «Μόνο το 1896 θα μπορούσαν να πάρουν κάποιο μετάλλιο», έγραψε χαρακτηριστικά δημοσίευμα της ιστοσελίδας Slate.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα θα αφορούσε την προπόνηση, γιατί σήμερα υπάρχουν εξατομικευμένα προγράμματα, νέα εργαλεία και ταυτόχρονα η κατάλληλη γνώση, σε αντίθεση με τους περιορισμούς της αρχαιότητας.

Επίσης, οι σημερινοί αθλητές αξιοποιούν όλο το χρόνο τους αποκλειστικά στον αθλητισμό, τη στιγμή που οι αρχαίοι αθλητές μάθαιναν φιλοσοφία και ασχολούνταν με άλλες πτυχές της ζωής, ώστε να είναι «ολοκληρωμένοι πολίτες».

Τα πλεονεκτήματα των αρχαίων

Μια άλλη μερίδα επιστημόνων όμως, θεωρεί ότι οι αρχαίοι Ολυμπιονίκες θα μπορούσαν σε μερικούς τομείς όχι μόνο να συναγωνιστούν τους σύγχρονους αθλητές, αλλά και να επικρατήσουν πανηγυρικά.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντοχή, οι αρχαίοι Έλληνες θα έσβηναν τους σημερινούς αθλητές. Π.χ. στην αρχαία τελετή έναρξης των Αγώνων, οι αθλητές έκαναν μια απόσταση 36 μιλίων με τα πόδια μέχρι να φτάσει στην αρχαία Ολυμπία η εορταστική πομπή, αδιανόητα κουραστικό γεγονός για τα σημερινά δεδομένα.

Επιπλέον, σε αγωνίσματα πάλης ή πυγμαχίας οι αρχαίοι θα είχαν το πάνω χέρι, όχι μόνο γιατί ήταν συνηθισμένοι στη βία, αλλά και γιατί προπονούνταν πιο αποτελεσματικά.

Το μόνο αγώνισμα που φαίνεται να διχάζει τους επιστήμονες για το ποσοστό αποτελεσματικότητας των αρχαίων, είναι το άλμα εις μήκος. Έρευνες έχουν δείξει πως στην αρχαιότητα διεξάγονταν με διαφορετικούς κανόνες σε σχέση με σήμερα.

Εντούτοις, οι αρχαίοι θα μπορούσαν να κερδίσουν θριαμβευτικά σήμερα, με μερικούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι χάρη στην τεχνική τους θα μπορούσαν να πετύχουν νέα ρεκόρ, ξεπερνώντας εκείνα των τωρινών αθλητών.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, οι σύγχρονοι αθλητές δεν θα ήθελαν να διασταυρωθεί ο δρόμος τους με εκείνους των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς θα αποτελούσαν έναν ισάξιο ή καλύτερο αντίπαλο.