Φέτος, το Παρίσι ευελπιστεί να φιλοξενήσει τους «πιο πράσινους» Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία του θεσμού και για αυτό τον λόγο κατασκεύασε ένα οικολογικό Ολυμπιακό Χωριό χωρίς κλιματισμό.

Εντούτοις, ολυμπιακές ομάδες και ιδιαίτερα από μεγάλες χώρες σκοπεύουν να φέρουν τις δικές τους μονάδες κλιματισμού, με ορισμένους να έχουν κάνει σχετικές παραγγελίες και να έχουν βρει τεχνίτες για την εγκατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, οι ολυμπιακές ομάδες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Αυστραλίας, Ιταλίας, Καναδά και Βρετανίας αναμένεται να σπάσουν το πρωτόκολλο των Γάλλων.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία η συνέπεια και η προβλεψιμότητα είναι κρίσιμες για την απόδοση της ομάδας των ΗΠΑ. Στις συζητήσεις μας με τους αθλητές, το ζήτημα του κλιματισμού είχε πολύ υψηλή προτεραιότητα, αφού οι αθλητές αισθάνονταν ότι αποτελούσε κρίσιμο στοιχείο για την ικανότητά τους να αποδώσουν», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων των ΗΠΑ Sarah Hirshland.

Εργασίες κατασκευής στο Ολυμπιακό Χωριό

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό αν οι διοργανωτές θα επιτρέψουν την εγκατάσταση κλιματιστικών, αφού έχουν δημιουργήσει ειδικό σχέδιο, ώστε να μην επηρεαστούν οι αθλητές από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν ένα γεωθερμικό σύστημα ψύξης, δηλαδή λαμβάνουν νερό από πηγάδια σε βάθος 70 μέτρων και στη συνέχεια ψύχεται σε μια γεωθερμική μονάδα, ενώ μεταφέρεται σε σωλήνες κάτω από τα δωμάτια.