Το Παρίσι μετράει αντίστροφα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι η γαλλική πρωτεύουσα μπορεί να μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης του δάγκειου πυρετού.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2023 εντοπίστηκε κρούσματα δάγκειου πυρετού στο Παρίσι, χωρίς κάποιος από τους ασθενείς να έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό απέδειξε ότι είναι πλέον δυνατή η τοπική μετάδοση του δάγκειου πυρετού στη βόρεια Ευρώπη, με τη συγκεκριμένη ασθένεια να μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Conversation ανέφερε ότι σε περίπτωση που το Παρίσι γίνει γόνιμο το έδαφος για τον δάγκειο πυρετό, τότε ενδεχομένως υπάρξει έξαρση κρουσμάτων από τον κόσμο που θα καταφθάσει τον Ιούλιο για τους Αγώνες.

Ενδεικτικά, ένας μολυσμένος αθλητής ή θεατής θα μπορούσε να τσιμπηθεί μία φορά από ένα κουνούπι, το οποίο μπορεί να γεννήσει έως και 200 αυγά, τα οποία θα φέρουν τον ιό.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται φόβοι για ξέσπασμα πανδημίας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί του 2016 στη Βραζιλία παραλίγο να αναβληθούν λόγω φόβων για τον Ζίκα, με τις όποιες ανησυχίες να πέφτουν τελικά στο κενό, επειδή δεν αναφέρθηκαν κρούσματα.

Επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο υπήρχε φόβος για εξάπλωση του κορονοϊού, με τις αρχές τότε να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας.