Μία από τις φράσεις που συνηθίζουμε να λέμε είναι ότι παντού θα βρεις έναν Έλληνα, ότι παντού, σε κάθε θέμα, θα εμπλέκεται ένας Έλληνας και αυτό ισχύει και για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αφού ο Εκτελεστικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 είναι Έλληνας και συγκεκριμένα ο Λάμπης Κωνσταντινίδης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικοινώνησε μαζί του και αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, λέγοντας τα εξής…

Για το πώς βρέθηκε σε αυτή τη θέση: «Εργαζόμουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία, αφορά μεγάλες διοργανώσεις, όπως τέτοιες είναι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες. Όταν προέκυψε η υποψηφιότητα του Παρισιού 2024, είχα ήδη μία συνεργασία και μου έγινε μία πρόταση να βοηθήσω την υποψηφιότητα και εάν κέρδιζε το Παρίσι να συνεχίσουμε τη συνεργασία, όπως και έγινε».

Για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Αγώνων: «Δουλεύουμε για την ασφάλεια των Αγώνων εδώ και οκτώ χρόνια μαζί με το γαλλικό κράτος. Θέλουμε ο κόσμος που θα έρθει εδώ να αισθάνεται ασφαλής, χωρίς όμως να υπάρχει αντιμετώπιση μίας εκτίμηση ανάγκης, μίας έκτακτης συγκυρίας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βλέπω στην οθόνη την εξέλιξη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στα υπερπόντια εδάφη. Υπάρχει, παντού, μεγάλη συμμετοχή του κόσμο, ο κόσμος υποδέχεται με ενθουσιασμό τη Φλόγα. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει από κοντά την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. Μία διαδρομή που ξεκίνησε, όπως πάντα από τη χώρα μας, την Αρχαία Ολυμπία, ένας έντονος και διαρκής συμβολισμός.

Αυτό που θέλουμε να υπάρξει είναι να κυριαρχήσει το σλόγκαν της διοργάνωσης, θα σας το πω στα ελληνικά «Αγώνες ανοιχτοί για όλους», «Αγώνες ανοιχτοί σε όλους». Αυτή είναι η επιθυμία μας. Θέλουμε ελεύθερους Αγώνες, όχι Αγώνες στρατικοποιημένους, μία πραγματική γιορτή, όπως τέτοια είναι. Όμως να σημειώσω ότι παράλληλα υπάρχει μία πρωτοφανή επιχείρηση ασφάλειας».

Για την τελετή έναρξης: «Υπάρχουν πάντα σενάρια, σχέδια Β,Γ,Δ για να είναι αχρείαστα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το σχέδιο Α, η τελετή έναρξης στο Σηκουάνα, είναι η μοναδική επιλογή που εξετάζουμε, αυτή πάνω στην οποία εργαζόμαστε εντατικά. Όπως καταλαβαίνεται πάντα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές, να έχεις σχεδιάσει όλα τα σενάρια. Η τελετή έναρξης θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, στο Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού».

Τι θα πρέπει να γίνει για να είναι ικανοποιημένοι στη Γαλλία από τη διοργάνωση: «Δύσκολη ερώτηση, γιατί πρέπει να φανταστώ τι μπορεί να γίνει. Αν όμως πρέπει να σκεφτώ κάτι, θα ήμουνα ικανοποιημένος, ευχαριστημένος, εάν είχαν γίνει Αγώνες ανοιχτοί για όλους. Το κύριο μέλημά μας. Εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και στη συνέχεια οι Παραολυμπιακοί ήταν μία πραγματική γιορτή μέσα και έξω από τα στάδια, εάν οι άνθρωποι που έφτασαν απόλαυσαν την Πόλη του Φωτός, την ιστορία, τον πολιτισμό της, σε εποχές σκοτεινές όπως αυτές που ζούμε, να φανεί ότι είμαστε πιο δυνατοί όλοι μαζί, ότι υπάρχει αίσθημα ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.

Πρόκειται για ιστορικούς Αγώνες με σημείο αναφοράς την ισότητα, την κληρονομιά και τη συμμετοχή. Είναι χαρακτηριστικό η παρουσίαση για πρώτη φορά ανοιχτού Μαραθωνίου για όλους. Όχι την ίδια ώρα με τους αθλητές, αλλά λίγο πριν στην ίδια διαδρομή».

Τι θα γίνει με τους αθλητές από Ρωσία, Λευκορωσία, Ισραήλ: «Με τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές δεν έχει αλλάξει τίποτα, η ΔΟΕ εξετάζει τα κριτήρια συμμετοχής εκείνων που έχουν εξασφαλίσει προκρίσεις. Νομίζω πάντως ότι η παρουσία τους ως ατομικοί αθλητές θα περιορίζεται σε μερικές δεκάδες. Αυτό που μπορώ να πω για το Ισραήλ, είναι ότι έχει επιβεβαιώσει πως θα έρθει με πλήρη αποστολή».

Για το γεγονός ότι θα γίνουν εκλογές στη Γαλλία λίγο πριν τους Αγώνες: «Πρόκειται για μία δημοκρατική διαδικασία, δεν πρόκειται να αποτελέσει τροχοπέδη στους Αγώνες. Σίγουρα, όσο πιο ήπια είναι η προεκλογική περίοδο, τόσο το καλύτερο. Είναι μία διαδικασία απόφασης για το τι θα γίνει στη χώρα. Η οργανωτική επιτροπή δεν επηρεάζεται, προχωράει βάση του σχεδιασμού της, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του».