Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα διεξαχθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ένα από αυτά παραπέμπει στον «μεγάλο αδερφό», καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για έλεγχο του πλήθους.
Λογισμικό που ανέπτυξε η Wintics χρησιμοποιήθηκε πειραματικά με επιτυχία σε συναυλία των Depeche Mode στη Γαλλία και θα αξιοποιηθεί στα συστήματα των καμερών ασφαλείας και στα μέσα μεταφοράς. Ειδικός αλγόριθμος μέσα σε δευτερόλεπτα θα ενημερώνει για γενικές αυξήσεις στο πλήθος, κόσμο που συγκεντρώθηκε απότομα σε ένα σημείο, αν κάποιο άτομο έπεσε στο έδαφος, τυχόν παρουσία ή χρήση όπλων, για ξέσπασμά πυρκαγιάς κι αν κάποιος παραβίασε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Η Wintics μαζί με τις Videtics, Orange Business και ChapsVision θα ελέγχουν το λογισμικό, ενώ θα μπορεί να δεχτεί χειροκίνητα και άλλες κατηγορίες ελέγχου. Παραδείγματος χάριν, θα μπορεί να εντοπίζει συγκεκριμένα οχήματα (με βάση τη μάρκα, τις πινακίδες ή τη χρονολογία τους), αλλά και να ενημερώνει για αύξηση του κόσμου αν ξεπερνά το εκάστοτε επιτρεπόμενο όριο.
Αστυνομία, Πυροσβεστική και πράκτορες ασφαλείας θα έχουν 24ωρη πρόσβαση στο λογισμικό, ενώ νόμος της γαλλικής κυβέρνησης απαγορεύει την καταγραφή και επεξεργασία προσώπων, ανέφερε το πρακτορείο Reuters σε σχετικό δημοσίευμα.
Ήρθε για να μείνει;
Η Γαλλία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω των αιματηρών επιθέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου και κατά καιρούς η κυβέρνηση έλαβε αυστηρά μέτρα στο όνομα της ασφάλειας.
Φέτος, έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ υπάρχει συνδρομή από ξένες δυνάμεις, όπως της Πολωνίας, σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Γάλλοι ακτιβιστές πραγματοποιούν εκστρατείες κατά της παρακολούθησης μέσω τεχνητής νοημοσύνης λοιπόν, γιατί φοβούνται πως είναι ένα μέτρο που ήρθε για να μείνει.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για να δοκιμαστεί αυτό το είδος παρακολούθησης υπό το πρόσχημα θεμάτων ασφαλείας και ανοίγουν το δρόμο για ακόμη πιο παρεμβατικά συστήματα, όπως η αναγνώριση προσώπου», δήλωσε στην ιστοσελίδα Context η Katia Roux, επικεφαλής υπεράσπισης της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γαλλία.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να κάνουμε εκστρατεία και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση αυτή τη στιγμή σχετικά με την αναγνώριση προσώπου, ακόμη και αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν περιμένουμε μέχρι να χρησιμοποιηθεί, τότε θα είναι πολύ αργά», σημείωσε στη συνέχεια.