Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα χαρακτηρίζονται από τους καλύτερους που έγιναν ποτέ (ή είναι οι κορυφαίοι για ορισμένους) με τη Γαλλία να φιλοδοξεί να κλέψει τη δόξα με την τελετή έναρξης που προγραμματίζει.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα γίνει εκτός σταδίου η παρέλαση των 10.500 αθλητών που εκπροσωπούν 206 κράτη, με το πρόγραμμα να αρχίζει στις 15:45 και να ολοκληρώνεται στις 23:15. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια θα υπάρχουν μουσικοχορευτικά δρώμενα για να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Το Associated Press αναφέρει πως οι αθλητές θα παρελάσουν πάνω σε βάρκες κατά μήκος του Σηκουάνα, σε διαδρομή μήκους 6,4 χιλιομέτρων που ξεκινά από τον Βοτανικό Κήπο και καταλήγει στο Τροκαντερό απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ, εθνικό σύμβολο της Γαλλίας.

«Για ένα βράδυ, ο Σηκουάνας θα μετατραπεί σε μια γιγαντιαία υπαίθρια τελετή», είπε η διευθύντρια τελετών των Παρισινών Αγώνων Marie-Catherine Ettori, καθώς 104.000 άνθρωποι θα παρακολουθούν σε συγκεκριμένες θέσεις στις όχθες του ποταμού. Επιπλέον, 220.000 άτιμα θα βλέπουν σε παρακείμενους χώρους σε ειδικές γιγαντοοθόνες που θα στηθούν για αυτή την περίσταση.

Ολυμπιακοί αγώνες 2024

Οι Γάλλοι διοργανωτές έχουν εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, όμως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που εγείρουν αμφιβολίες για το όλο εγχείρημα. Το France 24 σε πρόσφατο δημοσίευμα ανέφερε ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη πρόβα για τις 27 Μαΐου λόγω νεροποντών που έπληξαν τη γαλλική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να στενεύει το ήδη πιεσμένο χρονοδιάγραμμα.

Ακόμη, τα νερά του Σηκουάνα ενέχουν να αμαυρώσουν την τελετή έναρξης, γιατί αν βρέξει κοντά στην ημερομηνία των Αγώνων μπορεί ο ποταμός να γεμίσει περιττώματα από τις αποχετεύσεις που θα υπερχειλίσουν.

Τα ζητήματα δεν σταματούν εδώ όμως, αφού η φιλανθρωπική οργάνωση Surfrider εντόπισε στα μέσα Μαΐου υψηλά επίπεδα βακτηρίων E.Coli και μάλιστα ήταν τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Πλέον, είναι στο χέρι των διοργανωτών να αποδείξουν αν η τελετή έναρξης θα γράψει πραγματικά ιστορία ή αν θα τη θυμούνται για τους λάθους λόγους.