Η μόνη κούπα που λείπει από την πάμπλουτη τροπαιοθήκη του τρομερού Γάλλου δεν είναι άλλη από το υπέρτατο έπαθλο για έναν ποδοσφαιριστή, το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Παρά τα 41 γκολ του σε 72 διεθνή ματς με τα χρώματα της Γαλλίας και τα τρία συνεχόμενα Μουντιάλ που έφερε τους Τρικολόρ του (1978, 1982, 1986), ο Πλατινί δεν ευτύχησε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο.
Η συνεισφορά του ωστόσο ήταν τέτοια που η Γαλλία δεν θα προκρινόταν ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο παρά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1998!
Η περίφημη φανέλα με το Νο 10 έκανε το ντεμπούτο της στον κορυφαίο θεσμό το 1978, σε ηλικία 23 ετών. Με τη Γαλλία να μην έχει προκριθεί στην τελική φάση από το 1966, ο Πλατινί δεν κατάφερε να σπάσει την κατάρα, βλέποντας τους Τρικολόρ να αποκλείονται ήδη από τον πρώτο γύρο: η Ιταλία και η νικήτρια τελικά Αργεντινή σφράγισαν τη μοίρα της.
Ο νεοφερμένος ωστόσο διασώθηκε σκοράροντας κόντρα στην Αργεντινή, στο πρώτο του γκολ στον κορυφαίο ποδοσφαιρικό θεσμό!
Το 1981, όπως είχε κάνει εξάλλου 4 χρόνια πριν εναντίον της Βουλγαρίας και όπως θα ξανάκανε και τέσσερα χρόνια αργότερα κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο Πλατινί σκοράρει το γκολ της πρόκρισης στο Μουντιάλ του ’82 και εξασφαλίζει τη συμμετοχή των Τρικολόρ στον θεσμό: η θρυλική εκτέλεση φάουλ κόντρα στην Ολλανδία στο ματς του «Parc des Princes» του Παρισιού σφραγίζει την πρόκριση της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982!
Και βέβαια, παρά τη μοίρα της Γαλλίας στο Μουντιάλ της Ισπανίας, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον μνημειώδη ημιτελικό στη Σεβίλλη μεταξύ Γαλλίας και Δυτικής Γερμανίας; Σε ένα από τα κλασικά ματς της ιστορίας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Πλατινί σκοράρει το πέναλτι της ισοφάρισης και επιδεικνύει την πλήρη γκάμα των οργανωτικών του ταλέντων!
Παρά την ήττα της Γαλλίας στη διαδικασία των πέναλτι με 5-4, η εικόνα του αρχηγού Πλατινί να κρατά το χέρι του αναίσθητου Patrick Battiston καθώς μεταφέρεται με το φορείο εκτός γηπέδου αποτελεί την κορυφαία εξωαγωνιστική στιγμή του Μουντιάλ. Όσο για τη θρυλική αναμέτρηση, ήταν η αγαπημένη στιγμή του Πλατινί στο ποδόσφαιρο, παρά την πικρή ήττα…
Παρά το γεγονός ότι με τον Πλατινί στις τάξεις της η Γαλλία προκρίθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτή τη φορά στα γήπεδα του Μεξικού το 1986, η Δυτική Γερμανία θα αποδεικνυόταν για άλλη μια φορά ο ζοφερότερος εφιάλτης της.
Η καλύτερη φυσική κατάσταση των Πάντσερ και η διαφορετική ποδοσφαιρική τους προσέγγιση εξασφάλισε άλλη μια νίκη στα ημιτελικά, αν και ήταν η «Μαγική Τετράδα» των Πλατινί, Giresse, Tigana και Luis Fernandez που άφησε το χνάρι της βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων!
Η τετράδα ξεχώρισε τόσο στο ματς με την Ιταλία όσο και στον αξέχαστο αγώνα της προημιτελικής φάσης με τη Βραζιλία, την αναμέτρηση που ο ίδιος ο Πελέ χαρακτήρισε ως το «Ματς του Αιώνα»!
Και όπως ήταν φυσικό, ο Πλατινί βρήκε δίχτυα και στους δύο αγώνες, με το τέρμα που σημείωσε μάλιστα κατά της Σελεσάο, το 42ο γκολ του σε διεθνές ματς, να έρχεται τη μέρα που έκλεινε το 31ο έτος της ηλικίας του…
«Αν τα Παγκόσμια Κύπελλα διοργανώνονταν κάθε χρονιά μεταξύ 1982 και 1986», σχολίασε χρόνια αργότερα ο μεγάλος γκολτζής, «τότε η Γαλλία θα είχε κατακτήσει τα δύο από τα τρία»…