Μία εφ’ όλης της ύλης αλλά «αθλητική» συνέντευξη έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, στον ΣΠΟΡ FM 94,6 τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να δώσει λύση στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, και πρόσθεσε πως η λύση του Βοτανικού έχει μόνο οφέλη για όλες τις πλευρές.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης για:
Τα φίλαθλα αισθήματά του: «Είμαι φίλαθλος του Παναθηναϊκού, δεν το έχω κρύψει. Πηγαίνω και στο γήπεδο, όχι πολύ συχνά. Είναι κάτι διαφορετικό, μια εκτόνωση. Περισσότερο στο ποδόσφαιρο, λιγότερο στο μπάσκετ. Έχω ζήσει κάποιες λίγες καλές περιόδους στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει προβληματισμός. Έχουν γίνει προσπάθειες, αλλά δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Το γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού: «Δεν θέλω να σας μιλήσω σαν Παναθηναϊκός. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως δεν είμαι κανένας φανατικός στις απόψεις μου, ούτε στις πολιτικές. Πριν δύο χρόνια είχα κάνει κάποιες δηλώσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ και είχα πει πως πρέπει το θέμα να προχωρήσει. Έχει ο Ολυμπιακός γήπεδο, πολύ καλό, θα αποκτήσει η ΑΕΚ επιτέλους, φαίνεται ότι ξεκινά και ο ΠΑΟΚ και μένει ο Παναθηναϊκός. Είναι ένας ιστορικός σύλλογος, που τον υποστηρίζει το 20-25% των φιλάθλων. Έχει ταυτιστεί με την αθλητική ζωή της Ελλάδας και η επίλυση του ζητήματος αυτού μόνο θετικά θα έχει. Και θα έχει θετικές συνέπειες όχι μόνο για τον ποδοσφαιρικό, αλλά και για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Θα έχει θετικές επιπτώσεις για την ποιότητα ζωής της πόλης, γιατί μιλάμε για την ανάπλαση του Βοτανικού και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δεν βλέπω πουθενά κανένα αρνητικό».
Το λόγο που αναθερμάνθηκε τώρα το θέμα του Βοτανικού: «Στην Ελλάδα όλα περνούν από 40 κύματα. Θυμάστε και τις ενστάσεις για τους κορμοράνους, το εμπορικό κέντρο του Βωβού, μετά ήρθε και η κρίση και όλα τα υπόλοιπα ώθησαν την ιστορία προς τα πίσω. Τώρα υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις που ευνοούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε αυτά που έλεγε στο παρελθόν. Και αν χάσουν τις εκλογές, που νομίζω θα τις χάσουν, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Θα γελά ο κόσμος. Έχω την εντύπωση πως υπάρχει και μια σύγκλιση του ποδοσφαιρικού και μπασκετικού Παναθηναϊκού, ενώ οι τράπεζες ακούω πως είναι θετικές. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να είναι αρωγός. Μια από τις προτεραιότητές μας είναι να αλλάξουμε κατεύθυνση στη γραφειοκρατία, για να είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες. Θα δούμε πού το κράτος εμπλέκεται και στη χρηματοδότηση, αλλά δεν μπορώ να επεκταθώ αυτή τη στιγμή σε αυτό».
Τις λύσεις που υπάρχουν για τον Βοτανικό: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν δύο σενάρια, πρώτον κάποιες τροποποιήσεις που δεν θα επιφέρουν νομικά κωλύματα και δεύτερον η χρήση ενός όμορο οικοπέδου. Είμαι βέβαιος πως ο κ. Μπακογιάννης θα το προχωρήσει το θέμα. Και να μην ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού, είναι δήμαρχος Αθηναίων».
Το ποιο από τα δύο πλάνα θα επέλεγε: «Θα επέλεγα την πιο γρήγορη λύση. Ενστικτωδώς θα σας έλεγα το πλάνο με το όμορο οικόπεδο, αλλά δεν γνωρίζω όλες τις παραμέτρους και μιλάω με επιφύλαξη. Δεν είναι πολεοδόμος, με την κοινή λογική μιλάω».
Τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για το γηπεδικό: «Όλα αυτά είχαν αρχίσει με Ντόρα Μπακογιάννη, με Νικήτα Κακλαμάνη και με τον Γιώργο Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λέει κάτι τη μια μέρα και κάτι άλλο την επόμενη. Για να είμαι εδώ, είναι κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας».
Τη χρηματοδότηση του έργου: «Από την ενημέρωση που έχω υπάρχουν κάποια χρήματα στην άκρη για τα γήπεδα, από την εποχή του Σγουρού ακόμη. Υποθέτω τα χρήματα είναι ακόμη εκεί. Όποια χρηματοδότηση υπάρχει από τις δημόσιες επενδύσεις, θα έχει ως προϋπόθεση τη σίγουρη νομική λύση. Η κρατική χρηματοδότηση σχετίζεται και με το ζήτημα της ανάπλασης, γιατί θα πρέπει να γίνουν έργα στον Βοτανικό, αλλά φυσικά και στη Λεωφόρο. Η διπλή ανάπλαση θα βοηθήσει δύο περιοχές. Είναι κέρδος από κάθε άποψη. Σκεφτείτε την περιοχή στους Αμπελοκήπους, θα αλλάξει συνολικά εικόνα. Και στον Βοτανικό, που σε πιάνει μια θλίψη, θα φύγει όλο αυτό το μπάχαλο που υπάρχει εκεί. Είναι μια win-win κατάσταση και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ για να προχωρήσουμε χωρίς να χάνουμε καιρό. Ο κ. Τσίπρας ήταν αλλού, με τους κορμοράνους, η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, αλλά σημασία έχει να μη μένουμε στο παρελθόν. Αυτό που θα μείνει είναι η νέα εικόνα στον Βοτανικό και στους Αμπελοκήπους».
Το αν θα είναι προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση με τόσα σοβαρά ζητήματα το γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Μα είναι μεγάλο θέμα, όχι μόνο για λόγους που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό ή επειδή ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς φιλάθλους. Και για λόγους επενδύσεων. Μια μεγάλη ανάπλαση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Όλα αυτά τα πρότζεκτ, το Ελληνικό εδώ, οι Σκουριές που εκκρεμεί με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και το γήπεδο του Βοτανικού, είναι μηνύματα πως παίρνει μπροστά η μηχανή και αλλάζει η χώρα».
Τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον αθλητισμό: «Δεν έχουμε υπάρξει κι εμείς αλάθητοι. Το βλέπω σαν πατέρας ενός παιδιού 17 μηνών. Προσπαθώ να τον κάνω Παναθηναϊκό, του βάζω σαλιάρες και κάλτσες με τον Παναθηναϊκό, αλλά η μητέρα του είναι Ηρακλής. Σκέφτομαι ότι σε μερικά χρόνια θα μεγαλώσει. Μπορώ να το πηγαίνω στο γήπεδο με αυτή την κατάσταση; Ο τελικός προχθές μας έδειξε τη διαφορά, ακόμη μια φορά. Από τη μια πλευρά έχουμε παρακμή και κατάθλιψη και από την άλλη ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Εκεί είναι θέμα αποφασιστικότητας, αστυνόμευσης, αλλά και να κουνήσουμε όλοι μαζί το κεφάλι μας. Όλοι μαζί χάνουμε. Είναι θέμα αθλητικού πολιτισμού. Χρειάζεται πρώτα από όλα να δώσουμε έμφαση ουσιαστική στην παιδεία από το δημοτικό και το γυμνάσιο, σε σχέση με τον μαζικό αθλητισμό και το αθλητικό πνεύμα, που τα έχουμε λίγο αφήσει. Επίσης χρειάζεται αποφασιστικότητα για όλα τα ζητήματα βίας. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται με κάθε κόστος. Όπως έγινε με τη Γιουβέντους πριν λίγα χρόνια στην Ιταλία, πρέπει να υπάρχει ισότητα απέναντι στο νόμο. Εγώ θα καλούσα όλους τους παράγοντες και να κάνουμε μια συμφωνία κυρίως για ένα νέο ξεκίνημα. Όταν ήμουν υπουργός αρμόδιος για την ενέργεια, μιλούσε με όλους τους μεγάλους ‘παίκτες’ της ενέργειας. Πιστεύω στις ανοιχτές και δημόσιες επαφές. Από κει και πέρα, αν ο καθένας έχει τον χαβά του, η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή. Αν κάνεις τη συλλογική προσπάθεια στο επίπεδο της συνείδησης, της συνεννόησης, της αστυνόμευσης, στο τέλος θα πετύχεις. Δεν μπορεί να το κάνουν όλες οι άλλες χώρες και εμείς όχι. Το πλεονέκτημα χωρών που έχουν μείνει πίσω όπως εμείς, είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν έχει νόημα να μη στενοχωρήσουμε τους οπαδούς της μίας ομάδας, γιατί στο τέλος χάνουμε τους πάντες. Ο υπουργός που θα μείνει στην ιστορία είναι αυτός που θα κάνει τον τελικό Κυπέλλου μια γιορτή».
Το θέμα των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών: «Πρώτα από όλα πιστεύω στη συνεννόηση. Από κει και πέρα, η πολιτεία δεν μπορεί να είναι θεατής. Οι νόμοι έχουν μείνει στη θεωρία. Δεν θέλω να γίνω δικαστής ούτε να μπω σε πράγματα που δεν ξέρω τις λεπτομέρειες. Εμείς δεν πρέπει να πάμε αυτάρεσκα. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Ή θα κάνουμε τη διαφορά ή θα έχουμε πρόβλημα εμείς οι ίδιοι. Είμαι υπέρ των αυστηρών νόμων».
Τα κρατικά χρήματα στο ποδόσφαιρο μέσω ΕΡΤ: «Θα ήταν επιπόλαιο να παρουσιάσω θέσεις που είναι υπό επεξεργασία. Δεν πάμε να καταργήσουμε την ΕΡΤ, αλλά να την εξυγιάνουμε. Θέλουμε να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να παίζουν τα παιχνίδια που πάντοτε παίζοντας με την ΕΡΤ. Θα τα βάλουμε σε μια σειρά. Δεν είναι στόχος μας να αδικήσουμε κανέναν, να στραφούμε εναντίον ομάδων, αλλά θα κάνουμε λογαριασμούς στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί, για να βρούμε μια δίκαια και ισορροπημένη λύση που θα λαμβάνει υπόψη και τον Έλληνα φορολογούμενο. Δεν είναι στόχος να υπονομεύσουμε το πρωτάθλημα, αλλά να στηρίξουμε τον αθλητισμό. Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη τους φορολογούμενους. Πρέπει να κάνεις μια ανάλυση κόστους-οφέλους».
Την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων: «Είναι γιγαντιαίο θέμα, στο οποίο έχουμε όλοι γιγαντιαίες ευθύνες. Όλες οι κυβερνήσεις. Είναι 15 χρόνια από τους Ολυμπιακούς του 2004. Έχει περιπλακεί το σκηνικό, γιατί κάποια γήπεδα έχουν πάει στο υπερταμείο και άλλα όχι. Έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ και τις συγκοινωνίες και βλέπετε πώς πάνε… Χρειάζεσαι έναν μάνατζερ που να έχει εμπειρία και θα πάρει στην πλάτη του, για να δουλέψει με στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα. Θα πρέπει να δούμε με μια έρευνα αγοράς τι ζήτηση υπάρχει, πού θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και μετά να δούμε τι έσοδα μπορεί να βγάλει το κράτος και πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα της πόλης».
Πηγή: gazzetta.gr