Μία από τις δικαιολογίες του Χιμένεθ για το αγωνιστικό χάλι της ΑΕΚ είναι και οι πολλοί τραυματισμοί! O Ισπανός όμως έχει τεράστια ευθύνη καθώς δεν έκανε τα απαραίτητα εργομετρικά, με αποτέλεσμα η αύξηση στην ένταση της προπόνησης να «σκοτώσει» τους παίκτες!
Πριν από μερικές ημέρες είχαμε αποκαλύψει ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει περάσει από εργομετρικά τεστ από την αρχή της σεζόν! Κάτι που προκαλεί απορίες για την οργάνωση μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Με συνέπεια, οι ερυθρόλευκοι να βαδίζουν στα τυφλά όσον αφορά τα ενεργειακά τους αποθέματα και την φυσική κατάσταση των παικτών.
… Κάτι που εξηγεί εν μέρει κι αυτό που παραδέχονται όλοι: Οτι ο Ολυμπιακός μετά το 60’ ξεφουσκώνει, παρά το γεγονός ότι δίνει μόλις ένα ματς την εβδομάδα. Το ότι βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας και είναι πρωταθλητής χειμώνα δεν το αμφισβητεί κανείς, αφού όντως είναι ένα σκαλί πάνω από τους ανταγωνιστές του αυτή τη στιγμή. Αλλο το ένα, όμως, κι άλλο αυτό το θέμα που θίγουμε εμείς.
Και ο Χιμένεθ στα τυφλά…
Σήμερα ερχόμαστε να αποκαλύψουμε και κάτι ακόμα. Οτι η ΑΕΚ έκανε τις πρώτες της εργομετρικές εξετάσεις, όπως κάθε χρόνο, στην αρχή της προετοιμασίας επί Μπάγεβιτς, όμως στην συνέχεια δεν έχει κάνει ένα δεύτερο τσεκ, το οποίο ήταν απαραίτητο για να δει πού βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές της κι αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.
Ανέβηκε η ένταση στην προπόνηση
Και γιατί είναι σημαντικό αυτό που επισημαίνουμε σήμερα; Διότι από την στιγμή που έφυγε ο Μπάγεβιτς και ήρθε η Χιμένεθ, η προπόνηση άλλαξε εντελώς. Και η ένταση ανέβηκε απότομα στα κόκκινα, με συνέπεια στην αρχή της θητείας του Ισπανού να προκύψουν εφτά θλάσεις! Κι αυτή, επίσης, η αλλαγή φιλοσοφίας ερμηνεύει μέχρις ενός βαθμού – αφού υπάρχουν κι άλλα προβλήματα εσωτερικά – και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα που έχει η Ένωση από παιχνίδι σε παιχνίδι. Στο ένα ματς μπορεί να πετάει και στο επόμενο να έχει μεγάλη πτώση.
Προσαρμόστηκε και την έριξε…
Ο Χιμένεθ, βέβαια, στην πορεία έριξε κάπως την ένταση στην προπόνηση και προσαρμόστηκε στο υλικό που βρήκε, όμως εξακολουθεί να αποτελεί ένα ερωτηματικό – για τον ίδιο κυρίως – σε τι κατάσταση πραγματικά βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές του. Είναι δυνατόν να μην του έχει προταθεί από τους συνεργάτες του να περάσει η ομάδα από εργομετρικά; Οχι, βέβαια. Ο ίδιος, όμως, δεν δίνει σημασία, μέχρι τώρα τουλάχιστον…
Είναι γνωστό πώς ένας σύλλογος πρέπει να περνάει τουλάχιστον τρεις φορές από εργομετρικά μέσα στην σεζόν, έτσι ώστε να υπάρχουν αρκετά συγκριτικά στοιχεία και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις άμεσα πριν κλατάρουν οι παίκτες. Ούτε αρκούν μόνο οι αιματολογικές εξετάσεις.
Ισπανική σύμπτωση;
Εδώ, όμως, προκύπτει κι άλλο ένα ερώτημα. Είναι τυχαίο ότι μιλάμε για δυο Ισπανούς προπονητές, τον Βαλβέρδε και τον Χιμένεθ; Και να είναι σύμπτωση ότι η ΑΕΚ επί – Ισπανού – Φερέρ είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ μυϊκών τραυματισμών; Πρόσφατα, άλλωστε, κάναμε ειδική αναφορά στις θλάσεις του Ολυμπιακού, ενώ για τον Χιμένεθ τα αναφέραμε ήδη.
Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε την προπονητική αξία του Βαλβέρδε ή, του Χιμένεθ. Ειδικά από την στιγμή που ο ένας έχει 1η την ομάδα του στην βαθμολογία, ενώ ο Χιμένεθ δεν έχει κλείσει καν τρίμηνο στην χώρα μας, άρα ουσιαστικά βρίσκεται στο στάδιο προσαρμογής και πολλά από τα λάθη του ίσως οφείλονται εκεί.
Δίχως ξεκάθαρη εικόνα
Οι δυο Ισπανοί, όμως, είναι νέας γενιάς τεχνικοί και θα περίμενε κανείς να ζητάνε από μόνοι τους την συνδρομή της αθλητικής επιστήμης και να μην συμπεριφέρονται, ας το πούμε με μια δόση υπερβολής, παλαιομοδίτικα. Ετσι ώστε να βοηθηθούν περισσότερο στο έργο τους και να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την φυσική κατάσταση των παικτών τους, όπως και για το αν κάποιος μπορεί να αγωνιστεί σε συνεχόμενα ματς ή, όχι.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η Ισπανία δεν διακρίνεται τόσο για τους μεγάλους προπονητές που βγάζει, όσο για τους τρομερούς σκάουτερ ταλέντων στις μικρές ηλικίες και για τους παιδαγωγούς – τεχνικούς που έχει στις ακαδημίες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ένας Βαλβέρδε ή, ένας Χιμένεθ δεν είναι επαρκείς για ελληνικά σωματεία. Για όνομα του θεού.
Στην… κακοτυχία
Απλά εμείς λέμε ότι δεν είναι δυνατόν ομάδες που έχουν στόχους υψηλούς να μην κάνουνε τα ελάχιστα που κάνει κάθε σωματείο του εξωτερικού, και στην συνέχεια να ρίχνουν τα βάρη για τους τραυματισμούς ή, τις αγωνιστικές μεταπτώσεις στην κακοτυχία, στο ότι παρέλαβαν καμένη γη κι όλα αυτά.
Η τριάδα του ΠΟΚ
Ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός έχει βαρέσει διάλυση, κι ένας από τους πασίγνωστους και χιλιοαναλυμένους λόγους είναι και ότι δεν πήγε καθόλου καλά η προετοιμασία του καλοκαιριού με συνέπεια οι παίκτες να παρουσιαστούν ερείπια στις επίσημες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, ο Ολυμπιακός πέρυσι πέρασε μια καταστροφική χρονιά για τον ίδιο λόγο, η ΑΕΚ είναι σε μια ημιθανή κατάσταση τα τελευταία χρόνια.
Αν, όμως, δεν υπάρχει μια οργανωμένη δουλειά σε κάποια βασικά επίπεδα, τότε η κατάσταση δεν διορθώνεται εύκολα και υπάρχει κίνδυνος… ντεραπαρίσματος ανά πάσα στιγμή. Τα εργομετρικά, βέβαια, και το ακόμα πιο κεφαλαιώδες ζήτημα της αξιολόγησης των συγκεκριμένων εξετάσεων, δεν είναι πανάκεια. Είναι μια από τις πολλές παραμέτρους για να καταλάβει κάποιος αν σε μια ομάδα γίνεται σοβαρή δουλειά. Απλά, πολλές φορές τα ουσιώδη φαίνονται κι από τις λεπτομέρειες, που δεν είναι πάντα ασήμαντες…
Πηγή: gazzetta.gr