Ο Γιάννης Αντετοκούμπο αναμορφώνει το μπάσκετ. Ανασυστήνει τη αρχή της μπασκετικής δημιουργίας και για άλλη μια φορά υποκλινόμαστε στο ταλέντο του.

Η μοναδικότητα του φάνηκε ξεκάθαρα στον αγώνα με τους Μαϊάμι Χιτ. Μαρτυρία μπασκετικού θαύματος που συνεχίζεται…

Μπασκετική αναδημιουργία

Εν αρχή ην ο λόγος του Γιάννη. Ο λόγος της μπασκετικής αναδημιουργίας. Εντάξει δεν είναι και ο Μεσσίας, όμως οι δυνατότητες του είναι ικανές να επανεφεύρουν το παιχνίδι. Δεν είναι δικό μας το συμπέρασμα και η απόδοση υψηλών τιμών, αλλά του «sbnation». Υπερβολικό; Όχι, αφού τα γεγονότα «μιλούν» και δικαιώνουν τον έλληνα φόργουορντ. Συγκεκριμένα η απόδοση του στον αγώνα με τους Χιτ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εμφάνιση του θεόσταλτου ταλέντου

Στα μέσα της τρίτης περιόδου έκανε τη εμφάνιση του το θεόσταλτο ταλέντο του Αντετοκούμπο. Το Μαϊάμι αποτυγχάνει να τελειώσει αιφνιδιασμό. Ο Κρις Μπος αστοχεί στο λέι απ και ενώ μπορεί οποιοσδήποτε από τους παίκτες των Μπακς να πάρει το ριμπάουντ, ο Γιάννης τεντώνει προς τα πίσω τα μεγάλα του χέρια και αρπάζει την μπάλα.

Η προβλεπόμενη κίνηση θα ήταν να ψάξει τον πλέι μέικερ της ομάδας και να του δώσει την μπάλα. Μολαταύτα, δεν είναι αυτό που θέλει ο προπονητής του Αντετοκούμπο. Ο Τζέισον Κιντ θέλει να δοκιμάσει τον νεαρό στη θέση του πόιντ γκαρντ. Δεν τον νοιάζει αν ακόμη θέλει δουλειά στον έλεγχο της μπάλας και του λείπει η εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο. Ήθελε ο εκκολαπτόμενος σταρ των «ελαφιών» να κάνει επίδειξη. Να μην είναι παθητικός. Στην ουσία δεν τον ένοιαζε τόσο η τοποθέτηση του σε μια νέα θέση. Τον ενδιέφερε να βγάλει την εικόνα του κυρίαρχου Γιάννη. Να μην είναι μόνο προσηνής και μειλίχιος παίκτης που όλοι λατρεύουν.

Έτοιμος για εκτόξευση

Ο κόουτς των Μπακς είναι ξεκάθαρος. «Έχουμε δει στην προπόνηση την άνεση του με την μπάλα. Θέλαμε να του δούμε και στον αγώνα». Έτσι, ο Αντετοκούμπο, στη φάση που περιγράφουμε, κοιτά μπροστά και όχι τους Μπέιλες, Μέιο. Θέλει να ντριμπλάρει. Απλά χρειάζεται σχέδιο.

Ξαφνικά του έρχεται. Δύο παίκτες των Χιτ είναι πίσω. Αμφότεροι τρέχουν στους αντιπάλους τους στα πλάγια. Ο προσωπικός αντίπαλος του Γιάννη, Τζος ΜακΡόμπερτς, οπισθοχωρεί μια και είχε ανέβει ψηλά όταν ο Μπος αστόχησε. Κανείς δεν φυλάει τη ρακέτα του Μαϊάμι. Αυτή είναι η ευκαιρία του Αντετοκούμπο. Η μηχανή παίρνει μπροστά και ετοιμάζεται για εκτόξευση.

Η νταλίκα που αλλάζει λωρίδα

Ξεπερνά τον Μάριο Τσάλμερς και τοποθετεί το αριστερό του πόδι έτοιμος να επιταχύνει. Μέχρι τώρα έχει κάνει εννιά βήματα. Απέχει 18.2 μέτρα από τη ρακέτα. Χρειάζεται άλλα έξι βήματα και μια ντρίμπλα για να καλύψει την απόσταση.

Τρία απ’ αυτά γίνονται προς τον ΜακΡόμπερτς. Ο φόργουορντ των Χιτ έχει καθυστερήσει να επιστρέψει. Ο Αντετοκούμπο κάνει δύο μικρά βήματα προς τη μεριά του και ένα μεγαλύτερο. Βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από κέντρο του γηπέδου. Η μπάλα είναι κοντά στο πρόσωπο του. Ετοιμάζεται για την τελευταία του ντρίμπλα.

Είναι ώρα για την καθοριστική κίνηση. Αντί να συνεχίσει προς τον ΜακΡόμπερτς, τοποθετεί το δεξί του πόδι στα πλάγια και σπρώχνει το σώμα του ελαφρώς προς τα αριστερά. Είναι σαν μια νταλίκα, ξαφνικά, να αλλάζει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας χωρίς να χάνει τον έλεγχο.

Κανείς δεν σταματά το απρόβλεπτο

Ο Γιάννης έχει καλύψει απόσταση τριών μέτρων. Ο ΜακΡόμπερτς προσπαθεί να τον σταματήσει αλλά είναι αργά. Ο Ντάνι Γκρέιντζερ έχει καθυστερήσει, αλλά ξέρει ότι κάτι πρέπει να κάνει για τον σταματήσει. Ο Αντετοκούμπο για τον αποφύγει βάζει το αριστερό του πόδι πίσω, στο ίδιο επίπεδο με το σώμα του. Έτσι φτάνει πιο κοντά στο καλάθι. Δημιουργείται μειονέκτημα για τον φόργουορντ των Μπακς. Δυσκολεύει το τελείωμα του. Υπάρχει όμως το αντισταθμιστικό πλεονέκτημα. Ο Αντετοκούμπο μπορεί να πηδήξει με όποιο πόδι θέλει και να καρφώσει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια. Πόσο μάλλον να την αποτρέψει.

Τίποτα δεν είναι απίθανο για τον Γιάννη

Ό,τι έγινε δεν θα έπρεπε να είναι δυνατό. Ίσως να μην είναι. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν νόμιμη η κίνηση του Γιάννη. Οι κανόνες του ΝΒΑ επιτρέπουν δύο βήματα αφού ο παίκτης έχει ολοκληρώσει την ντρίμπλα. Εδώ, δεν είναι εμφανές πότε έγινε αυτό. Είναι πιθανό να μετέφερε την μπάλα ντριμπλάροντας την πάνω από τους ώμους του. Από την άλλη, τίποτα δεν θα έπρεπε να είναι πιθανό στην μπασκετική ζωή του Αντετοκούμπο. Γιός νιγηριανών μεταναστών. Δούλευε στους δρόμους μαζί με τον αδερφό του για να βοηθήσει την οικογένεια του. Τον ανακάλυψε προπονητής στη γειτονιά που ζούσε και τον έπεισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Μεγάλωσε και λάτρεψε το μπάσκετ. Με ελάχιστη προώθησε έφτασε στο ΝΒΑ.

Ο Γιάννης είναι μοναδικός

Παρ’ όλα αυτά, ο Αντετοκούμπο δεν είναι παίκτης επίπεδου Ολ Σταρ. Του λείπει η αυτοπεποίθηση στο σουτ. Ακόμη «χάνεται» στο παρκέ. Ο έλεγχος της μπάλας θέλει δουλειά, παρά τη γοητεία που εκπέμπει στο ανοιχτό γήπεδο. Του είναι πιο εύκολο να δημιουργεί καταστάσεις τρανζίσιον στο μισό γήπεδο.

Οι Μπακς και ο ίδιος ο Γιάννης θα πανηγυρίσουν περισσότερες νίκες αν ελέγξουν τα χαρίσματα του. Το ΝΒΑ δεν έχει ξαναδεί γκαρντ με ύψος 2.10μ. να τρέχει και να πηδά σαν γαζέλα, ενώ επεξεργάζεται πληροφορίες σαν κομπιούτερ. Ναι, γκαρντ είναι και ας κατατάσσεται επίσημα ως φόργουορντ.

Μετέχει στον διαγωνισμό καρφωμάτων και από καλτ φιγούρα ετοιμάζεται να γίνει γενικό φαινόμενο. Το ταβάνι του είναι τόσο ψηλό, που ούτε τα μεγάλα του άνω άκρα δεν μπορούν να φτάσουν. Η περιγραφή της εικόνας που έδωσε στον αγώνα με τους Χιτ απέδειξε ένα πράγμα: Ο Γιάννης είναι διαφορετικός. Μοναδικός.

Πηγή: gazzetta.gr