Έστησαν πάρτι στην Βιέννη και οδήγησαν την Ελλάδα στην νίκη (2-1) επί της Αυστρίας. Σαμαράς και Φωτάκης έφτιαξαν και πέτυχαν τα «γαλανόλευκα» γκολ σε ένα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο!

Δεν χάνει με τίποτα

Με τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος να δείχνουν δύο πρόσωπα, το ένα κακό στο πρώτο μέρος και το άλλο πολύ καλό στην επανάληψη, η Εθνική κατάφερε να επικρατήσει της Αυστρίας στο Ερνστ Χάπελ με 2-1 συνεχίζοντας το αήττητο σερί του Πορτογάλου προπονητή. Ένα σερί που έφτασε αισίως τα έξι ματς και κανείς δεν ξέρει πλέον που θα σταματήσει. Οι Σαμαράς και Φωτάκης ήταν οι σκόρερ και πασέρ αντίστοιχα σε μία νίκη που θα βοηθήσει πολύ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο ψυχολογικό τομέα.

Τραγικό πρώτο μέρος και μεγάλη απόκρουση Τζόρβα

Στο πρώτο ημίχρονο το θέαμα που παρουσίασαν και οι δύο ομάδες δεν απείχε και πολύ από το να χαρακτηριστεί κάκιστο. Συνολικά οι φάσεις δεν έφτασαν τις πέντε, με τους γηπεδούχους να είναι αυτοί που είχαν τον έλεγχο.
Μάλιστα μόλις στο 4’ βρέθηκαν μια ανάσα από το 1-0, όταν ο Παπασταθόπουλος ανέτρεψε τον Μάιερχοφερ και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Κλάιν, αλλά ο Τζόρβας με πολύ ωραία προσπάθεια κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

Προσπάθεια «Σάλπι» και καθαρό γκολ για Αυστρία που δεν μέτρησε

Από εκείνο το σημείο και για περισσότερο από ένα τέταρτο ο ρυθμός του ματς έπεσε κατακόρυφα καθώς καμία ομάδα δεν έδειχνε ικανή να απειλήσει. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έκαναν την πρώτη τους ευκαιρία (πρώτη και για όλο το ημίχρονο) στο 23’ με τον Σαλπιγγίδη να μην προλαβαίνει να τον Μάχο μετά από πολύ ωραία μπαλιά του Κονέ.
Εφτά λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν και δικαίως για ένα καθαρό γκολ που τους ακυρώθηκε. Συγκεκριμένα ο Μάιερχοφερ νίκησε τον Τζόρβα σε εναέρια μονομαχία στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο το τέρμα κακώς ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ. Αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία στο πρώτο μέρος. Ένα πρώτος μέρος που ήταν όπως αναφέραμε κάκιστο ποιοτικά.

Πολλές συγκινήσεις στην επανάληψη

Στο δεύτερο μέρος το θέαμα ανέβηκε κατακόρυφα μιας και οι δύο ομάδες βγήκαν μπροστά για να πετύχουν γκολ και το κατάφεραν τρεις φορές. Εκτός των τριών τερμάτων που μπήκαν, συνολικά το θέαμα δεν είχε την παραμικρή σχέση με αυτό στο πρώτο.

Τέρμα με το καλημέρα για Εθνική

Στα 45 λεπτά του ματς, οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έκανα μία όλη και όλη ευκαιρία και για να είμαστε και σωστοί, ήταν μισή. Ωστόσο στην επανάληψη μπήκαν πολύ πιο δυνατά και μόλις στο 49’ κατάφεραν να ανοίξουν στο σκορ. Συγκεκριμένα ο Φωτάκης έκανε μια πολύ ωραία σέντρα και ο Σαμαράς με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Πίεση της Αυστρίας και ισοφάριση

Το 0-1 φάνηκε πως πείσμωσε τους γηπεδούχους που βγήκαν μαζικά μπροστά για να φέρουν το ματς στα ίσια. Αφού πρώτα έχασαν στο 51’ μια πολύ καλή ευκαιρία με το σουτ του Γιουνούζοβιτς να φεύγει ελάχιστα άουτ, δεκαπέντε λεπτά αργότερα κατάφεραν να το πετύχουν. Αυτό έγινε στο 66’ με τον Φουξε να φεύγει από αριστερά και με έναν κεραυνό να αφήνει άγαλμα τον Τζόρβα κάνοντας το 1-1.

Αιφνιδιασμός για σεμινάριο και 1-2

Μετά το 1-1 η λογική έλεγε πως οι Αυστριακοί που ήδη είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του ματς θα συνέχιζαν να πιέζουν, ωστόσο οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος είχαν διαφορετική άποψη. Άρχισαν να βγαίνουν αυτοί με την σειρά τους μπροστά και μέσα σε δύο λεπτά έκαναν ισάριθμες ευκαιρίες με την δεύτερη να καταλήγει σε γκολ. Συγκεκριμένα αρχικά στο 81’ ο Καραγκούνης με δυνατό σουτ ανάγκασε τον τερματοφύλακα των Αυστριακών να μπλοκάρει. Στο επόμενο λεπτό πάντως οι διεθνείς μας έφυγαν εξαιρετικά στον αιφνιδιασμό. Ο Σαμαράς πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Φωτάκη, που με ένα ψύχραιμο και όμορφο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-2 και δίνοντας τη νίκη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

MAN OF THE MATCH: Πέτυχαν από ένα γκολ και έδωσαν και από μία ασίστ. Είναι λογικό η… μάχη για τον παίκτη του αγώνα να κριθεί ανάμεσα στον Σαμαρά και τον Φωτάκη και σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσουμε τον μέσο του ΠΑΟΚ, επειδή ήρθε από τον πάγκο και άλλαξε εντελώς την εικόνα του αγώνα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Και οι δύο ομάδες ήταν ο αδύναμος κρίκος στο πρώτος μέρος, αλλά πάλι καλά που υπήρχε και η επανάληψη και αποζημιωθήκαμε και με το παραπάνω.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Από την στιγμή που παίκτης του αγώνα ήταν ο Φωτάκης τότε στο ύψος του στάθηκε και με το παραπάνω ο Σαμαράς που επίσης πέτυχε ένα γκολ και μοίρασε το άλλο.

Η ΓΚΑΦΑ: Συνολικά είχε μία καταπληκτική εμφάνιση, αποκρούοντας πέναλτι, ενώ είχε άλλες δύο εξαιρετικές επεμβάσεις. Ωστόσο η γκάφα του αγώνα ανήκει στον Τζόρβα γιατί όσο δυνατό και δύσκολο σουτ να ήταν αυτό του Φουξ, τουλάχιστον θα έπρεπε να αντιδράσει και όχι να κοιτάει την μπάλα να πηγαίνει στα δίχτυα του.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Έδωσε ένα λίγο αυστηρό πέναλτι και ακύρωσε πεντακάθαρο γκολ των Αυστριακών. Αν προσθέσουμε και τον εκνευρισμό που επέφερε στους παίκτες, τότε όντως ο Σάσα Κέβερ είχε μια κακή διαιτησία.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Μπορεί στο πρώτο μέρος να μην υπήρξαν στο Ερνστ Χάπελ, ωστόσο στην επανάληψη οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους και πήραν πανάξια τη νίκη. Ο Πορτογάλος έμεινε για έκτο ματς αήττητος και ήταν αυτός που με τις αλλαγές που έκανε και κυρίως αυτή του Φωτάκη, που γύρισε τον αγώνα.

Οι συνθέσεις:

ΑΥΣΤΡΙΑ (Ντίτμαρ Κονσταντίνι): Μάχο (46′ Γκράτσε), Κλάιν, Πρεντλ, Σίμερ, Φουκς, Κάβλακ (58′ Γιάνκο), Πέλιβαν, Αλάμπα, Αρναούτοβιτς (88′ Γιάντσερ), Γιουνούζοβιτς, Μάιερχοφερ

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Τζόρβας, Τζαβέλλας, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης (46′ Βύντρα), Καραγκούνης (90+ Μάκος), Κατσουράνης (75′ Καφές), Κονέ (46′ Φωτάκης), Χριστοδουλόπουλος (84′ Γεωργιάδης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (71′ Φετφατζίδης)
πηγή: gazzetta