Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο και οι αρμόδιες Αρχές του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δραστικές αλλάγές που αφορούν το Financial Fair Play -ή τουλάχιστον η πανδημία ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουν κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον Guardian, η UEFA εξετάζει την απαλλαγή από τον βασικό κανόνα break-even (ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα), όπου καλύπτεται το σύνολο των εξόδων, χωρίς κέρδη ή ζημιές. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες (25/03) ο διευθυντής έρευνας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αντρέα Τραβέρσο.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ αξιωματούχων της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ο κορονοϊός δημιούργησε κρίση εσόδων και είχε μεγάλο αντίκτυπο στη ρευστότητα των συλλόγων. Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική κρίση από οτιδήποτε έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Σε μια τέτοια κατάσταση οι σύλλογοι προφανώς αγωνίζονται και δυσκολεύονται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι γενικά οι κανόνες πρέπει πάντα να εξελίσσονται. Πρέπει να προσαρμοστούν στο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι σύλλογοι. Ο κανόνας break-even, ο τρόπος που λειτουργεί τώρα, κοιτάζει πίσω, αξιολογεί μια κατάσταση στο παρελθόν. Η πανδημία αντιπροσωπεύει μια τόσο απότομη αλλαγή που το βλέμμα στο παρελθόν γίνεται άχρηστο».
«Ίσως λοιπόν οι κανόνες να εστιάζουν περισσότερο στο παρόν και στο μέλλον και σίγουρα θα πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στις προκλήσεις των υψηλών μισθών και της αγοράς μεταγραφών. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι εύκολη», είπε ακόμη ο Τραβέρσο.
Η βασική ιδέα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, Gazzetta dello Sport, θα είναι η μετάβαση από την ιδέα «δαπάνες αντίστοιχες των χρημάτων που υπάρχουν» στις «δαπάνες όσων είναι απαραίτητων χωρίς σπατάλη», λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
«Εκείνοι που λένε ότι οι κανόνες θα απορριφθούν ή θα χαλαρωθούν, απλά κάνουν λάθος. Οι κανόνες μπορεί να είναι διαφορετικοί σίγουρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι κανόνες θα είναι λιγότερο αυστηροί. Αντιθέτως, όταν προκύπτουν σοβαρές καταστάσεις, συχνά απαιτούνται ισχυρότερα μέτρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της UEFA.