Η Βραζιλία έχει βγάλει πολλούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές αλλά ίσως κανείς δεν ήταν τόσο ολοκληρωμένη προσωπικότητα όσο ο Σόκρατες.
Καταρχάς, το όνομα του φανερώνει και την αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα. Ο Σόκρατες από μικρός ξεχώριζε για το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο και για την ευφυία του, η οποία τον βοήθησε να καταφέρει να συνδυάσει την μπάλα με τις σπουδές στην ιατρική. Όχι και ό,τι πιο εύκολο. Όχι και το πιο δύσκολο από όσα κατάφερε, όμως.
Αυτό, το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Βραζιλίας με την Κορίνθιανς, στη φανέλα της οποίας υπήρχε η λέξη «δημοκρατία». Μια έννοια που αγαπούσε όσο τίποτα άλλο ο Σόκρατες, ο οποίος με τους συμπαίκτες του ίδρυσε το αντιδικτατορικό κίνημα «Corinthians Democracy» και όλα όσα αφορούσαν την ομάδα, από την ώρα της προπόνησης μέχρι την τακτική και τη διατροφή, αποφασίζονταν μέσω ψηφοφορίας.
Έδωσε μάχες έξω από τα γήπεδα για να εκλέγεται δημοκρατικά ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ονόμασε τα παιδιά του Σωκράτη, Σωσθένη, Σοφοκλή, μάγευε στα Μουντιάλ με τη φανέλα της σελεσάο και μπορεί να μην κατέκτησε ποτέ το τρόπαιο, αλλά κατέκτησε την αγάπη όλων.
«Οι τίτλοι είναι εφήμεροι. Αυτό που μετράει στο ποδόσφαιρο είναι το πάθος, ανεξάρτητα από τις κατακτήσεις», έλεγε ο ίδιος, αλλά αυτό που μετρούσε για τον κόσμο ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος πρόσφερε θέαμα εντός γηπέδου και απολαυστικές συζητήσεις για πολιτική ή φιλοσοφία έξω από αυτό, παρέα με τα τσιγάρα του και το αλκοόλ.
Δύο «αδυναμίες» που δεν μπόρεσε ποτέ να κόψει, με συνέπεια τα προβλήματα υγείας και τελικά τον θάνατο του στις 4 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 57 ετών.